Ai Weiwei – Drifting

art, awareness and the refugee crisis

V exilu v Evropě, čínský umělec Ai Weiwei učinil utečenskou krizi v centru jeho práce. Doprovázeli jsme ho za zákulisí jeho nejnovějšího filmu Human Flow.

Ai Weiwei: Je to jen nepohodlný kritik nebo jeden z nejlepších umělců naší doby? V roce 2015 se z Číny přestěhoval do Berlína, podléhá státnímu dozoru, zadržení a domácímu zatýkání. V současné době podněcuje Evropu k úkolům, protestuje a věnuje svou práci tomu, co považuje za svou katastrofickou politiku uprchlíků. Filmový štáb DW ho po celém světě sleduje po dobu více než jednoho roku.

V Turecku a v Řecku se v Egejském moři pohybuje osamělý gumový člun. V něm Ai Weiwei. Nemůže plavat. Je toto umění? „Jsme všichni uprchlíci,“ říká. Ai Weiwei projevuje svou solidaritu s uprchlíky a chodí se s nimi setkat v Řecku, Turecku a Gaze a připravuje na cestě významný dokument.

Podívejte se na náš web k filmu: http://www.dw.com/aiweiwei
_______

Vzrušující, silné a informující – dokument DW je vždy blízko k aktuálním událostem a mezinárodním událostem. Náš eklektický mix oceněných filmů a reportů vás přivede přímo do srdce příběhu. Ponořte se do různých kultur, projděte vzdálenější země a objevte vnitřní činnosti dnešního života. Přihlaste se a prozkoumejte svět kolem vás – každý den, jeden dokument DWR v době.