BLACK ICE – Příběh Arktické 30

Když loď Arctic Sunrise hnutí Greenpeace vyplouvala nenásilně protestovat proti vůbec prvnímu ropnému vrtu v blízkosti Arktidy, nikdo z lidí na její palubě nemohlo tušit, co je čeká…

Loď obsadila ruská speciální jednotka a „arktická 30″ se rázem dostala na titulní stránky po celém světě a ocitla se v centru ostrého mezinárodního sporu, kdy jejím členům hrozilo až 15 let vězení. Jejich odhodlání zastavit provádění ropných vrtů v Arktidě to však nezlomilo. Jak to všechno dopadlo?

Podobný protest v předchozím roce na stejné ropné plošině proběhl tak, že aktivisté organizace Greenpeace odešli nedotčeni. Tentokrát události, které se rozvinuly, vyvolaly na celém světě pobouření. Svět se díval na to, jak Rusko obvinilo posádku z 18 různých zemí z pirátství a chuligánství. Byla to nejkrutější odezva národní vlády proti nevládní organizaci za poslední čtvrtstoletí. Jejich uvěznění viděla světové média podobně jako politické vězně skupiny Pussy Riot a Michaila Chodorkovského. Nicméně rozhodnutí snažit se zastavit ropné vrty v Arktidě nebylo nikdy přerušeno.