Hypothesis

V roce 2005 fyzik Steven E. Jones zveřejnil kontroverzní studii o konspiraci 9/11 ve Světovém Obchodním Centru, která vyústila v nenávistné emaily, vyhrožování i pokusy o úplatek za zastavení jeho výzkumu. Přesto že jeho objev ohrozil působení na Bringham Young univerzitě kde vyučoval, Steven se nikdy nevzdal svého hledání pravdy.

Tohle je elektronový mikroskop, který je připojen na systém EDAX, je v něm vestavěn. EDAX je zařízení, které dokáže identifikovat chemické prvky.

Jmenuji se Dr. Steven E. Jones. Už dlouho jsem zastánce vědy a ověřitelných faktů. A tímhle se živím a dělám to celý svůj život. Pracoval jsem v jiných oblastech výzkumu, například jaderné fůzi. Kde trvá roky a roky, aby jste získali důkaz k tomu, co chcete dokázat. Když se řekne „vědecký důkaz“, tak je to pro vědu mnohdy těžké, ale myslím si, že jsme se k tomu velmi přiblížili. To, co jsme sledovali u dvojčat 11. září 2001, jsme nikdy předtím nepozorovali u žádné jiné vysoké budovy s ocelovou konstrukcí – nikdy. Kromě toho jediného dne, kdy prý pád budov způsobil požár.

A proto, od toho osudného dne, jsem pochyboval o oficiální verzi, že požár byl ústředním faktorem pádu budov. Vážím si toho, když lidé reagují a říkají: „No dobrá, co třeba nějaká jiná vědecká studie, která by vysvětlila zřícení budov skoro volným pádem?“ Ale když Vám lidé říkají: „Jste švihlej kacíř“. Tak jim na to říkám: „No.. to tedy nejsem!“

Logic Gate productions uvádí film Bretta Smithe

HYPOTÉZA

Moc rád učím a mám rád vzájemnou spolupráci se studenty, kteří se zajímají o vědu. „…jak jste správně uvedli, síla které působí nahoru a síla která působí dolů jsou si rovny – třetí Newtonův zákon.“ „Ok..za druhé..! Dostal jsem nějaké ocenění za pedagogii od Brigham Young Univerzity (Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů). Alcuin je jedna z nevýznamějších cen za pedagogii. A Brighamovu cenu také. „…učil jsem tento princip roky a všiml jsem si toho.. že mnoho studentů mělo potíž si uvědomit, že ty síly jsou si skutečně rovny.“ Učil jsem přes 21 let. To je opravdu to, co mě skutečně baví. Takhle to vidím..

Brette, tyhle lidi co mají moc, ji zneužívají k vytváření krizí,.. aby přinutili lidi dělat to, co by normálně nikdy neudělali. Jako například 11. září, ale bylo to skutečně tak??? Šlo jen o muslimské teroristy, nebo je za tím ještě něco víc? To co mě začlo znepokojovat kolem 11. září, bylo založeno na podkladech vědeckého výzkumu. Faktem je, že důkaz prokazuje zcela zjevně, že při pádu budov byl použit nějaký typ výbušniny. (nanothermit umí jak vybuchovat, tak umí i syčet a tavit pomocí vysokých teplot) A to způsobilo, že budovy spadly až k zemi. Totálni destrukce budov.. Zrychlená akcelerace pádu. Symetrie..

Všechny tyhle skutečnosti podporují fakt, že to byla řízená demolice za použití nějakých výbušnin. Když se podíváte na řízenou demolici za použití klasických výbušnin, tak střecha padá skoro volným pádem. A trik je v tom, že použijete výbušniny k tomu, abyste odstranili materiál uprostřed budovy, a tak se střecha zřítí přímo symetricky k zemi, do prostor půdorysu budovy.

V roce 2005, jsem se účastnil diskuze, kde vystoupila místní přednášející. A řekla:“Pokud si myslíte, že ty věže spadly jen nárazem letadel, tak máte před sebou ještě velká překvapení.“ A polovina diváků začla aplaudovat. A já jsem byl v té druhé skupině a říkal jsem si, o čem ta ženská mluví? Nevěnoval jsem tomu až tolik pozornosti.

Ale druhý den na to, možná až za dva, jsem si sedl k počítači a začal jsem hledat, a přišel jsem na to, že bylo kolem toho provedeno docela dost výzkumu. A obzvláště kolaps budovy 7, Světového Obchodního Centra. Až do té doby, na jaře 2005, jsem ty záběry pádu WTC 7 ani neviděl. Byla to budova, která nebyla ani zasažena žádným letadlem. „Budova 7 je nyní v plamenech a vypadá to, že je naspadnutí.“

„Do pr***“ Jak je možné, aby se to tak stalo? Ta budova šla k zemi přesně do obvodu půdorysu budovy. Nebyla zasažena žádným letadlem! Tak jak je to možné? „A pak v pozdním odpoledni, se zřítila další budova, budova 7 Světového obchodního centra, poničená pádem dvojčat.“ Když jsem viděl pád budovy 7, tak mě to opravdu začlo zajímat.

Víte co, nemusíte být raketový vědec, abyste přišli na to, že se u toho pádu děje něco divného. A hlavně, když to porovnáte s jiným záběrem, o kterém víte, že to je skutečná řízená demolice budovy. A zjistíte, že to vypadá velmi podobně. Dvojčata Obchodního Centra a budova 7 se proměnily v hromady trosek. Nestalo se to, že by upadl jen kus, zastavilo se to a zůstal by trčet jen nějaký pahýl. Mohli jste tam vidět prach suti a rozdrolení a nezůstalo tam nic, co by vůbec zůstalo nějak stát. Takže jak to vysvětlíte?

Bažant (Zdeněk Bažant, inženýr žijící v USA, původem z ČSR) přišel s myšlenkou.. V jeho studii uvedl, že:“Zde je blok vyšších pater“ Ta vrchní část zůstala téměř bez poškození. „A ten vrchní blok je podobný pístu, nebo špuntu, který všechno pod sebou rozmlátí.“ Napsali jsme na to reakci a naše výtka byla v tom, „Co třeba takhle třetí Newtonův zákon?“

Pokud máte sílu která působí dolů, tak zde musí být stejná síla, která působí opačnou silou vzhůru. Tohle je Newtonův třetí zákon, je to jeden z hlavních zákonů fyziky, mechaniky a pozemního inženýrství. Takže pokud je zde síla ve spodní části budovy, tak budova využívá této síly směrem vzhůru vůči tomuto bloku, vidíte?

Takže to, co se stane, když máte tyto rovnoměrné síly, tak jistě, následek je destrukce. Ale bude to destrukce oběma směry. Například, severní věž. Podívejte se na ten vrchní blok a vidíte, že se strhnul. Přesně jak byste očekávali od třetího Newtonova zákona, tak samozřejmě je to v obou směrech, ale vrchní část je mnohem lehčí. Takže byste očekávali, že se vrchní blok rozdrtí o mohutnější část pod ním. Ale schválně se na to podívejte! Díval se tady vůbec někdo na nějaká data? Nebo jen vytáhnem z klobouku nějakou verzi a řekneme: „No,..takhle se to stalo.“?

Ne! Říkám „NE, chci vidět hodnoty!“ Já chci po Vás abyste mi vysvětlili, jak vaše tvrzení koresponduje s hodnotou údajů. A pokud se vám rozchází data, tak já vaši verzi odmítám. Já jsem vědec, tohle je moje práce. Ne kvůli tomu, že to je politicky korektní, nebo nekorektní, mě tohle nezajímá! Tohle…vaše vysvětlení musí sedět ruku v ruce s hodnotami. Tohle mám rád, DATA! a shodu s objasněním.

V další fázi jsem začal dávát dohromady svou studii, snažil jsem se udělat stručný přehled a poskytnout podklady a odkazy. Snažil jsem se dát dohromady srozumitelnou studii. Neočekávaně mě kontaktoval reportér z Deseret News a zajímala ho moje studie.

Profesor fyziky s kontroverzní konspirační teorií o 11. září.. Dr. Steven Jones se domnívá, že pád budov WTC měly na svědomí výbušniny. Stále se upínají na jednu jedinou hypotézu, jako kdyby byli nějakým způsobem oslepení. „Muselo to být požárem a poškozením nárazem letadla…“

Fyzikální vědec představil hypotézu výbušnin, které byly umístěny v budovách a ptá se proč Světové Obchodní Centrum budovy 7 šlo k zemí během několika sekund, několik hodin po útocích… Reakce v mém okolí byla ve většině případech negativní.

Víte co…. Samozřejmě mě v e-mailech nazývali „cvokem“, Víte co, prostě mě pojmenovávali podobnými tituly. Nazývali mě různými jmény. A ve slušné společnosti bych je nevyslovoval. Chtěl bych přečíst citaci z The Deseret Morning News, které jsou ze státu Utah, cituji: „Je docela možné, že výbušniny byly již předem připraveny ve všech třech budovách, a odjištěny po nárazu letadel, která byla použita pro odpoutání pozornosti. Muslimové pravděpodobně nemají vůbec žádnou spojitost s tím, že Světové Obchodní Centrum spadlo.“

Myslím si, že tohle je docela urážlivé pro většinu lidí, kteří teď poslouchají. Máte pro to nějaký důkaz? No, hm… řekl bych že pokud se dívají muslimové, tak pro ty to urážlivé být nemusí… Když jsem byl v pořadu Tucker Carlson Show, krátce po tom, co vyšla moje studie, tak mi řekli, abych se upřeně díval do kamery. Neměl jsem k dispozici, žádný monitor, který bych mohl sledovat.

A štáb se mě zeptal, co bych chtěl ukázat a já jim řekl, „Chci abyste pustili záznam pádu budovy 7!“ Chtěl bych udělat s Vámi malý experiment pane Tucker, pokud tedy mohu. Poslal jsem vám video pádu budovy 7. Protože většina lidí tyto záběry ani neviděla. A tam je jádro toho, jaké argumenty zde prezentuji…

Ok, No .. shrňte pro nás rychle vaše argumenty. …A já jsem spoléhal, že to pustí. Neříkali, že to nepustí. A to do té doby, dokud nezačal ten pořad. Můžete nyní…já totiž nevidím co říkáte…pustili jste to video? Ne. Jen vidíme budovu na fotce. Mluvil jsem stále o budově 7 a pak jse konečně řekl:“ Pane Carlsone, pustíte to video s tím pádem budovy 7??“ A on odpověděl:“NE!“

Já Vás jen tak nepustím, abyste od toho utekl, já opravdu chci udělat tento pokus… Nemáme moc času na pokusy,..uh..profesore.. No… Řekněte nám něco co by nás mělo zajímat! Jak?..uh tvrdíte tohle, nebo se snažíte tohle tvrdit.. Máte vůbec nějaké důkazy, že v těch budovách byly bomby?

Samozřejmě, samozřejmě.. Začněme u budovy 7. Můžete pustit to video s pádem budovy 7, které jsem Vám poslal?? Ok, obávám se, že to nebude možné, ale upřesněte.. Možná to je nějaký kód, když někdo řekne pusťte video s pádem budovy 7 a dělají že neví o co jde..

A když se podíváte na ten pád budovy, tak jsem studoval čas pádu této budovy, symetrii, fakt, že první náznak hroucení přišel z prostředku střechy – a tomu se říká u demolic „kink“(počátek imploze u demolic) a tohle je velmi charakteristické u řízené demolice.

Profesore, omlouvám se, ale už se nám zkrátil čas, a bohužel jsme… Jéjda.. ještě jednu věc bych chtěl zmínit… Ok, pokuď můžete tak ale opravdu rychle.. Víte, myslím si, že se musíte držet vědy.. A věda nám říká, že budovy nepadají do svého půdorysu, a to skoro volným pádem, aniž byste nějakým způsobem neodstranili materiál uprostřed budovy.

Mluvila jsem s Dr. Stevenem Jonesem, s autorem vědecké studie, „Jak doopravdy spadlo Světové Obchodní Centrum?“ Naše společnosti je uchvácena tímhle výmyslem, oficiální verzí 9/11, že za to mohou muslimové. Všichni to ví, nesmíte ohrožovat pravdivost tohoto výmyslu. A pokud se o to pokusíte, tak jste „konspirační magor!“. Tak to se omlouvám.

Věda dostatečně umí vyvrátit tenhle celý nesmysl.- vědu to nezajímá. Když jsem analyzoval ty vzorky roztaveného kovu… Tak bylo úplně fuk, jestli jsem byl konzervativec, republikán, demokrat, zelený.. vědě to je jedno. Je to jen vědecký experiment. Je to objektivní proces.

Lidé prostě jen řeknou:“Nechci vidět ty data, nechci pochybovat o oficiální verzi“ o které všichni ví, víte? A tohle jednání je tak protichůdné proti vědě, logice, zdravému rozumu, humanitě! Jak reagujete na lidi, kteří třeba říkají:“Tohle je prostě tak přehnané, že to nemůže být snad pravda?“

Vidíte, a znovu, je zde velmi generalizovaný argument. „Přehnané“ Já Vám zde předvádím solidní a konkrétní důkazy. Tohle zařízení je špička v vědecké technologii, rozumíte. Pokud máte nějaké argumenty proč.. Je elektronový mikroskop tím, co je přehnané? Ne. Je něco přehnaného na EDS (Energy-dispersive X-ray spectroscopy – Energiově disperzní rentgenfluorescenční spektroskopie)? Ne, na tom nic přehnaného není. Takže co je přehnané? Víte co? Řekněte mi. Je tohle zařízení přehnané? ..které umí dělat porovnání mezi reziduem thermitu a mezi reziduem, který se našel ve WTC? Ne, tohle je prostě věda.

Cílem dnešního večera je pro mě ochránit ústavní právo ve Spojených Státech. Já miluji Ameriku a miluji naši ústavu. Uvědomuji si, že jsme právě v tuto chvíli zapojení do boje o svobodu a pravdu. Někdo, byl to vlastně můj vzor, který řekl.. „Pravda by Vás měla…!“ „Osvobodit!“(Ježíš – Jan 8:32) Přesně tak.

Tak uvidíme, jestli se nám podaří získat nějaké pravdy, které se dějí, ne? Tak jdem na to. Podívejte se na tu velikost těch sloupů. Velmi husté provázání struktury budovy. Dostal jsem e-mail od jedné inženýrky mechaniky, která četla moji práci a souhlasila se mnou. A poslala mi tuhle fotku kamen. Takže, když spalujeme.. Ok, přírodní materiál (ve WTC hořela synteticky upravená ropa)…tak neočekáváme, že by kamna spadla. Stojí dál, vše je v pořádku.

Ona se tomu smála tak a já si říkal: „Přesně tak, dala velmi dobré přirovnání“ A říkala, že: „Zatím mě ještě nikdo nepředvolal od děkana nebo od ředitele, abych podávala vysvětlení.“ Já tohle o své zkušenosti na mé škole nemohu říct. Nicméně byli hodní.

Řekli, že mohu dál pokračovat ve výzkumu a vyšetřování a abych dělal akademické semináře a psal studie. O to se snažíme právě dnes tady, Hmm? Vše je v pořádku. Není to o tom, že by se BYU snažila mě umlčet. Ok? Hodně lidí mě to říká, že si to myslí, ale není to tenhle případ. Je určitě zajímavé mluvit s ostatními lidmi. A zvláště v případě, když zjistí, že můj táta dělá výzkum kolem 11. září.

Je to jednodušší se dostat tak mezi lidi, kteří se o to zajímají a mluví se s nimi lépe, než s lidmi, kteří mají jiný názor a dělají si z toho legraci. Myslím si, že už od úplného začátku jsem.. samozřejmě je zde mnoho konspiračních teorii kolem 9/11. Ale prostě je zde více věcí, které jsou patrné hned na první pohled. I kdyby zde byl dostatek energie pro oheň, z něhož se údajně měly uvolnit sloupy, cokoliv co řekl NIST o tom co se tam stalo, tak myšlenka, že se to stalo tak uniformním způsobem, že by vše spadlo v jeden okamžik, napříč celou budovou.. – je trochu naivní.

V rodině je určitá debata na téma jestli táta nás všechny neohrožuje svým výzkumem, ale taky jestli především neohrožuje sám sebe. Ať by to bylo cokoliv.. Někdo kdo je v 11. září zapleten, že by po něm šel.. Určitě se to může stát, ale zatím se to nestalo. Byl to jeden človek, který velmi brzo po tom, co jsem vydal svoji práci, mi napsal dopis s, mmm…byly to vlastně výhružky. Uvedl tam, že je zde v sázce více, než něčí osobní kariéra. A jsem si docela jist, že měl na mysli moji kariéru. Taky říkal, že to bude méně bolestivé, když stáhnu z internetu tu svoji studii, než bolest, když svou práci zveřejním. Říkal, že můj výzkum, který se snaží vyvrátit oficiální verzi, ohrožuje lidi. Použil slovo „ohrožení“. Jsou zde tři skupiny lidí, kteří mohou způsobit velkou škodu. Ti, kteří jsou záměrnými nepřáteli – lidé kteří chtějí zničit naši zemi. Jsou zde lidé, kteří záměrně podporují protivníky, ty bychom mohli nazvat „zrádci“. Je tu ještě další skupina, i když má dobrý úmysl – možná má dobrý úmysl. Ale může pomoci protivníkovi. Jednoduše řekl: „Já Vám toho moc říct nemohu, ale faktem je, že ty budovy spadly díky ohni. a pokud by to bylo známo, tak teroristé by byli povzbuzeni metodou použít oheň ve více budovách k stržení.“ Výborný příklad je ten, kdy jeden profesor věřil v to, že určitá reakce by mohla způsobit oslabení pilířů. Takže publikoval kombinaci chemických prvků, které by to mohly způsobit. A když jsem začal mluvit o thermitu, tak řekl: „Nesmíte mluvit o thermitu.“ Protože opět to může ohrozit lidi, protože teroristi by mohli použít thermit. A moje rekace byla… on mě vyhrožoval soudní žalobou.. Víte, to je.. Vy děláte něco, co byste neměl. (studovat fakta, a to jak se událost stala) Pokud si myslíte, že tohle je úspěšný útok na budovu, tak bychom neměli lidem poskytovat nápady jak to udělat. Nemyslím si, že to je řádné chování. A já mu řekl, „Dobrá.. ale jde si jednoduše tyhle věci koupit. Je zde o tom mnoho informací, není to vůbec tajemstvím.“ Takže opět, nedává to smysl. V odvětví kde pracuji, v odvětví nukleárních zbraní (military industrial complex) tak ze zákona nemůžete poskytovat informace o těchto věcech. Pokud bychom zveřejnili, jak vyrobit atomovou zbraň, tak naši protivníci by tyto informace mohli použít proti nám. Dalším důvodem je to, že když budeme mluvit o zranitelnosti, tak by někdo mohl zničit náš systém, aniž bychom o té možnosti uvažovali, a v obou případech společnost může trpět. Takže musíme být velmi velmi opatrní, ať neuděláme opravdu něco hloupého ve jménu vědy, nebo ve jménu čehokoli jiného. Musíme myslet na to, jak sloužit společnosti a naše služba společnosti je více důležitější, například jak jsme slavní. Jak ohrožuje něco lidi, když říkám, že výbušniny způsobily pád, když podle něho výbušniny nebyly příčinou pádu budov? A to bylo to, s čím argumentoval. Takže jeho logika nedává vůbec smysl, ale používal ji velmi vemlouvavě. Požár je oficiální verze, to je hlavní myšlenka. A všichni teroristi to ví. Takže pokud je oficiální verze pravdivá, tak To je to co ohrožuje lidi, protože tvrdí, že oheń může způsobit pád budov a vzít s sebou životy lidí. Kde naopak v mé hypotéze tvrdím, že oheň tohle udělat nemůže. Takže po té, co mi napsal několik typů výhružek, které nefungovaly, tak se mě pokusil uplatit. Dal mi dva návrhy příspěvku. Říkal, že by se téměř mohl zaručit za to, že ten finanční příspěvek by byl od „Homeland Security“(Ministerstvo vnitra). Ale neměl jsem zájem o jeho nabídky k podplacení. Oba dva návrhy obsahovaly záruku nad dohodou, že příčinou pádu budov bude oheň. A já bych musel změnit směr svého výzkumu. Tohle mi řekl zcela na rovinu a pak bych za to dostal všechny ty peníze. Ale na peníze jsem nebyl zvědavý. Ach můj.. A taky říkal: „Naučil jsem se vážit si hodnoty mlčenlivosti. I když jde o mimořádné data…!“ Takže on i přiznal, že mé výsledky jsou správné, po nějakém čase diskuze. Ale i tak říkal:“Naučil jsem se vážit si hodnoty mlčenlivosti.“ Po několika vzájemných e-mailových konfrontacích se Dr. Jones rozhodl odmítnout stažení své studie z internetu. Později pak vyšla jeho kniha. „Sledujete ABC 4 News v pět hodin, pořad Close to Home (Domov zblízka).“ Všem dobrý večer. Profesor z Brigham Young univerzity byl obviněn univerzitou, kvůli jeho kontroverzním a podle některých i poblázněným teoriím o útocích na Světové Obchodní Centrum před pěti lety. Dr. Steven Jones je na nuceném placeném volnu za to, čemu říká kancelář univerzity „zvyšující se pobuřující obviňování“. ..byl jsem nucen opustit pozici, kterou jsem zastával a to bylo bolestivé. A musím říct, že mě to trochu překvapilo. Moc mi toho neřekli.. Briane, proč univerzita učinila tyto kroky proti jeho výrokům? Z několika důvodů, Marku. Za prvé proto, co Jones říká a za druhé se Univerzita domnívá, že jeho výzkum není dostatečný. Máme obavy ze zvyšujících se počtů nařčení a spekulativních komentářů, které byli učiněny Dr. Jonesem, které se týkaly pádu Světového Obchodního Centra. A za druhé je důvodem obava, že práce Dr. Jonese nebyla podpořena vědeckou většinou. Dr. Jones byl zaměstnancem na Brigham Young univerzitě 21 let. Jeho laboratoř je právě tady za rohem. Stále má přístup do laboratoře, stále dostává svoji výplatu, ale prozatím nesmí učit. Bylo mi líto, že když to udělali, že mi o tom nedali dopředu ani vědět, víte co… Možná mě nechají učit nějaké třídy, nebo.. Nikdy jsem nepochopil, proč nemohu učit. Nedává mi to smysl. Učil jsem fyziku. Víte co, co je na tom špatného? Ale to je fuk, takhle to bylo a mmm… Jaká byla Vaše reakce, když Vašemu otci byl přidělena nucená dovolená. Víte, říkal jsem si, že to je zajímavé, že se rozhodli k tomuto kroku. Ale myslím si to, že to vypovídá o tom, co si univerzita myslí o mém otci. Očividně je zde skupina lidí, kteří mají vliv nad univerzitou a neměl žádnou moc s tím něco dělat. Je v tom také i náboženské pozadí, protože Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů vlastní tuto univerzitu, Myslím, že ji přímo neřídí, ale mají vliv na volby ředitelů do dozorčí rady a ta řídí univerzitu. Mnoho lidí si tam myslí, že když oni udělají nějaké rozhodnutí, tak to je vůle Boží. Mělo to spíš vliv na psychickou zátěž v rodině, než na nějaký finanční aspekt, nebo nějaké jiné věci. Jak moc je přesvědčena univerzita, že Dr. Jones by mohl působit negativní světlo na Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů? Je zde obava že profesor ztotožňuje svoje postoje za postoje univerzity. Nemyslím si, že s tím má Bůh co společného. Jsou to jenom lidé, kteří jsou ovlivňeny jinými lidmi. Nikdo přesně neví, odkuď tyto tlaky přišli, ale rozhodnutí padlo a taky se tak stalo. Takže univerzita ho obvinila a co přesně za tím hledají? No, když začnete říkat věci.. a jste profesorem, tak musíte svoje tvrzení mít podloženo tvrzením jiných studií. Takže co se děje, že se jde v čase zpět a prochází se vědecké důkazy, které tu studii utvrzují. Pokud se někdo stejný v jeho roli oboru shodne :“Ano, tohle je pravda.“(Niels Harrit z Kodaně v roce 2009 Jonesovy závěry potvrdil) A pokud se to nepotvrdí? Všechny mé studie kolem 11. září byly důkladně ověřeny jinými vědci, jinak bych s tím nešel ven. Požádal o další prozkoumání a je to uvedeno v médiích. Chtěl jsem to. Bohužel, nikdo to volání nevyslyšel. Jsem moc rád, že ve třídě, kde jsem učil fyziku, když jsem se tu zprávu dozvěděl, tak jsem měl možnost se podívat zpět a cítil jsem se jak .. že jsem řekl studentům nějaké věci přímo od srdce, z mého širšího úhlu pohledu a zkušenosti. Ne nic konkrétně kolem 11. září, ale s láskou jsem vyjádřil můj zájem o studenty. Bylo to trochu nezvyklé, protože většinou jsem byl zvyklý říkat tento typ řeči když studenti ukončovali ročník. Ale pak se ukázalo, že to byl můj poslední ročník. Profesor z Brigham Young univerzity, který je znám s jeho teorií o 11. září, opouští školu. Profesor z Brigham Young univerzity, který byl suspendován za jeho přesvědčení o 11. září, oznámil odchod do důchodu. V jeho vyjádření Dr. Jones řekl: „Jdu do předčasného důchodu, abycho mohl trávit více času přednáškami a věnovat se výzkumu, který mě zajímá. Vážím si možnosti učit, sloužit a dělat výzkum na Brigham Young univerzitě celých 21 let. Bylo to velmi těžké rozhodnutí. A ani si nejsem jist, jestli to bylo „nejlepší rozhodnutí“. Ale pohled, z kterého se dívám, je takový – lidé na univerzitě mají určitý způsob správcovství. a mé správcovství je prosazovat pravdu, a to vědecky jako primární metodu. Použitím vědecké metody experimentu a analýzy. Takže tohle chci i prosazovat ve spojení s 11. zářím. A nevidím důvod proč bych neměl. A ani nikdo jiný mě nevysvětlil proč bych neměl. Univerzita Brigham Young přestala prozkoumávat výroky Dr. Jonese, který podal rezignaci. Jones říká, že bude pokračovat v jeho vlastním výzkumu a říká, že po důkladném prostudování a po zralém uvážení, odsuzuje válku v Iráku jako dobyvačnou válku, která je založená, jak on říká na „podvodu“. Univerzita Brigham Young odmítla jakékoliv vyjádření k tomuto filmu. „Protože Dr. Jones už není zaměstnancem Brigham Young univerzity, nebudeme se k tomu dále vyjadřovat.“ Cari Jenkins, v e-mailu který byl zaslán tvůrcům filmu. Když mi dali placené volno, samozřejmě to bylo velmi šokující. Ale já se skutečně rozhodl, že se chci tomu dostat na kloub, co se stalo 11. září. Neměl jsem v úmyslu se vzdát. Došel jsem na to, že když se podíváme do suti Světového Obchodního Centra, tak bychom měli najít nějaký pozůstatek stop z nějakých výbušnin. Viděli jsme, jak se valí mračna prachu, když budova šla k zemi. V první studii, jsem uvedl, že pokud by někdo měl tento prach, ať se přihlásí. Pokud bychom získali vzorek prachu přímo ze dne 11. září, ještě předtím, než započaly úklidové práce, tak bychom se mohli vyhnout spekulacím jako například: „Á, vaše vzorky prachu jsou kontaminovány díky úklidovým pracem.“ Toho rána 11. září 2001, jsem směřoval k Brooklynskému mostu. Zrovna jsem procházel po mostě směrem k Manhattanu. Měl jsem sebou foťák, takže jsem hodně fotil. Na mých fotkách můžete vidět záběry na lidi. Kteří byli nervózní a vystrašení, byli jako když se mírně zbláznili. Když jsem byl uprostřed Brooklynského mostu, uslyšel jsem burácení pod mýma nohama. Hodně vibrací. A to jsem si všiml, že druhá věž začala padat. „Ach můj Bože! Ach můj Bože!“ Naším směrem přicházel obrovský mrak sazí a prachu. Po tom, co jsem dofotil a udělalo se trochu jasněji od oblaků prachu, tak jsem došel na Manhattan. Když jsem došel asi někam do těchto míst, lidé utíkali po silnici pryč. Tohle je brána, kterou jsem prošel a myslím si, že jsem vzal ten vzorek někde tady v tom rozmezí, někde od támhle toho zábradlí po konec, kde pak začíná beton. Ten prach na všechny padal a snažili se ho oprášit. Nakonec jsem vzal hrst toho prachu a šel jsem směrem na sever Manhatannu. Měl jste v tu dobu nějaký zvláštní pocit, že jste vzal vzorek prachu.. Mám na mysli, proč jste si ho vzal? Co mě k tomu přimělo? Na to se mě ptá každý. Nevím, odpovídám většinou že kvůli památce na historii. Neměl jsem nějaký konkrétní důvod proč jsem si vzal ty saze. Já tomu spíš říkám saze, než prach. Jo, opravdu nemám nevím..víte co. Prostě jsem jsem si ho vzal do hrsti a uchoval si ho. Frank vzal do hrsti vzorek a dal si jej do kapsy a šel navštívit svého známého Toma. Přišel ke mě, byl úplně celý od prachu. A otevřel dlaň a řekl,: „Podívej, tohle je celé po celém Manhattanu.“ A bylo to šokující vidět ho celého od prachu. A jen si pamatuji, jak jsem se rozhlížel a přemýšlel, „Dobrý, tak to dáme do plastikového sáčku.“ Vzorek sám o sobě je docela toxický. Sám poznáte, že je v tom hodně chemikálií. Je z toho cítit něco jako smíšenina prachu a plynu. Je to takové modro-zelený nádech barvy. A je to velmi jemný prášek. Slyšeli jsme, že nějaký fyzik z univerzity Brigham Young testoval vzorky prachu z 11. září. A já jsem byl přesvědčen, že muselo být hodně lidí, kteří mají ty vzorky prachu. Teď si vzpomínám, že to byl Tom Breidenbach, ten kdo mi napsal e-mail. A říkal mi, že on a jeho známí mají prach přímo ze dne 11. září 2001. Ještě to bylo z dopoledne, v ten samý den. Víte, byl jsem velmi potěšen. Přemýšlel jsem o tom, jestli to poskytneme k testům. Já jsem ani sám nechtěl vlastně vědět, co by ten vzorek mohl přinést za důkazy. Trvalo to možná několik měsíců, než jsme se rozhodli poslat ten vzorek k otestování. Tento vzorek je naprosto nedotčený. Nemohl být kontaminován během úklidových prací, které započali o mnohem později. I když prach se usazoval a vzal ten vzorek, držel jej ve své ruce, tak držel tajemství, jak ve skutečnosti ty budovy spadly. Když jsem se díval do toho prachu, tak jsem si všiml takových kuliček. Tohle jsem vůbec nepředpokládal. Ale některé kuličky byli dokonce okem viditelné. A pak jsem se na ně podíval elektronovým mikroskopem, za použití elementární analýzy, které se říká „Energy-dispersive X-ray spectroscopy“(Energiově disperzní rentgenfluorescenční spektroskopie) a zjistil jsem, že je tam velké množství takových to železných kuliček. Co se dokonce i povedlo, tak magnetem šly ty kuličky z toho prachu odejmout, abychom jich mohli prozkoumat více. Pamatuji si, že já i pan Dr. Farrer z Brigham Young univerzity, jsme se dívali na ty výsledky testů. Radši to dělám v laboratorním stroji umožňujícím odsávání nežádoucích plynných látek a par, jednak proto, že to je zde přehledné, ale taky kdo ví, co v tom je. Nejsem moc spokojený tady s tím magnetem, tedy jaký má tvar, ale je to velmi silný magnet. A při selekci se na něj dostává nejrůznější odpad s ostatním magnetickým materiálem. To je důvod, proč je ještě musíte ještě vizuálně roztřídit pinzetou. Za použití magnetu jsme byli schopni nalézt velké množství těchto železných kuliček. Některé jsou vidět i pouhým lidským okem. Ještě více jich lze vidět za použití optického mikroskopu. A o mnoho více jich je možno vidět elektronovým mikroskopem. A mnoho těchto kuliček jsou z hliníku a železa a tohle je velmi nevšední kombinace. Jediná možnost, jak získat duplikát této jedinečné kombinace, se mi podařilo získat u thermitu. Princip thermitu je reakce mezi kovem hliníku a oxidu železa, rozmělněného do velmi, velmi jemného prachu. Z reakce pak dostanete oxid hliníku a roztavené železo. Ale někdy se stává, že se oxid hliníku s železem spojí. Takže samozřejmě jak je to horké, že se to taví, tak při rozprášení se to zchladí do tvaru takových kapek. A ty pak obsahují jak železo, tak i hliník. Tak přesně tohle jsme pozorovali u těchto kuliček – a bylo jich opravdu mnoho. A porovnali jsme to s tím, jak nám reaguje běžně dostupný thermit. Pak jsem ještě více zkoumal samotný prach a všiml jsem si tam ještě dalšího typů částic. Nazval jsem je „červeno-šedé střípky“, začal jsem se na ty střípky zaměřovat, protože byly ojedinělé. Na jedné straně byly červené a na druhé straně byly šedé. Ok, takže se hlavně dívám na červené střípky. Protože červené střípky jsou v tom prachu nejzajímavější. A to jak z hlediska chemického rozboru, tak z hlediska Kalorimetru(zařízení umožňující pokusně provádět tepelnou výměnu mezi tělesy a měřit potřebné tepelné veličiny). Je to skoro jako hledat jehlu v kupce sena. Protože tam je velké množství prachu. Je to docela těžké, když se pokoušíte o tuhle izolaci.. protože si nejste moc jistí, kde se vaše pinzeta vlastně nachází. A tohle je asi velikost, která se v tom prachu objevuje. Takže v rozměrech milimetrů, je červený střípek asi skoro milimetr dlouhý, ale je asi jen čtvrt milimetru široký. To, jak jsem se o této věci poprvé doslechl bylo od Stevena, vlastně jsem četl tu jeho studii. I několik dni poté, co jsem tu studii četl, tak jsem si musel nechat několik dní na to, abych to byl schopen příjmout, a snažil jsem se nějak přesáhnou závěry, které ta studie po přečtení ve mě vyvolávala. Jakmile jsem si v sobě srovnal ty závěry té studie, tak jsem si řekl: „Zapomeň teď na nějaké závěry a soustřeď se na hlavně na vědu.“ Pak jsem si to začal skutečně uvědomovat a říkal jsem si: „Ok, je tu mnoho otázek, které musí být odpovězeny.“ Poté jsem se setkal s Dr. Stevenem Jonesem v našem kampusu, a řekl jsem mu:“Podívejte se, jestli chcete spolupracovat, nebo chcete nějakou moji pomoc, tak jsem Vám nápomocen.“ Řekl jsem mu o mých dovednostech a o tom, co nabízí za vybavení naše laboratoř. A jelikož to byl zaměstnanec univerzity Brigham Young, tak měl přístup k všemu tomuto vybavení. Takže takhle jsme začali. Zpočátku když jsem viděl ty červeno-šedé střípky, tak jsem se na ně zaměřil, protože byly velmi nezvyklé. Vůbec neměl ponětí, co by to mohlo být. Řekl mě o těch červeno-šedých střípcích. A já jsem z počátku byl umírněně zaujat červeno-šedými střípky. Nějak jsem na ně moc nemyslel. Ale když jsem viděl kolik těch střípků tam je, tak jsem si řekl, že to je asi zásadní. Pak jsem studoval původ těchto střípků, za použití elektronového mikroskopu. A jednoznačně obsahují materiál thermitu. Hlavně oxid železa, hliník, silikon a uhlík, jsou docela typické. Ta struktura zrníček je tak jemná, že jsem to pojmenoval nano-thermický materiál. Do určitého bodu jsme mluvili o těchto střípcích a pak jsem navrhl, že pokud tyto střípky mají opravdu výbušné vlastnosti, nebo jsou něco jako typ žhářské zbraně, tak by bylo možné všechny tyhle věci prověřit v Kalorimetru. A uvidíme jaký typ energie z toho dostaneme, když to přivedeme k vyšší teplotě. Zpomalený záběr. Vím, že to je energetické. Takže o tom není pochyb. Kalorimetr nám nelže. Když mě řekl můj kolega na materiály: „Vybuchuje to!“ Zjistili jsme, že to uvolňuje velmi rapidně energii, a přístroj nám ukázal na grafu velmi jasnou výchylku. Porovnali jsme výchylku grafu z měření ze zdroje střípků z prachu s grafem, který byl měřen přímo na komerčním nano-thermitu, který produkuje vojenská laboratoř v USA, moment uvolnění energie byl u jejich nono-thermitu ještě o něco nižší, než u červeno-šedých střípků, které jsme objevili ny v prachu z 11. září 2001. Zajistili jsme vzorky usazenin po tepelné reakci tohoto materiálu, ty červeno-šedé střípky, když jsme je zažehli, tak produkovaly kuličky železa a hliníku. Úplně stejné kuličky, jakých vidíme velké množství v prachu z 11. zaří. Takže teď z toho máme vysvětlení, nebo alespoň soulad poznatků, z toho co jsme viděli, jak tyto červené střípky vypadají před a po reakci. Chci říci, že to prostě všechno začalo do sebe zapadat… Je to velmi vzrušující z pohledu vědy. Když si poskládáte všechny ty data vedle sebe, tak je očividné, že Vám to dává jasné vyvození toho, oč jde. Ale závěry, které jsme přednesli, o kterých si já myslím, že jsou více než dobré, tak tyhle střípky co tam jsou, mají energetický potenciál. Tyhle střípky mají něco hodně společného.. jsou více než pravděpodobně vysoce zápalné. Tenhle pyrotechnický výbušný materiál by neměl být v prachu ze Světového Obchodního Centra. A hlavně ne proto, že je tam obsažen v tak velkém množství. Mám tím na mysli, že tam byli lidé. Ale co tam dělají tuny těch výbušnin? Jedině snad, že by někdo skutečně chtěl, aby ta budova šla kompletně až k zemi. Steven Jones a Jeffrey Farrer otestovali čtyři vzorky prachu, které byly zaslány nezávisle lidmi v New Yorku. Všechny obsahovaly kuličky železa a červeno-šedé střípky. 2. dubna roku 2009 Steven, Jeffrey a sedm dalších odborníků vydali studii do vědeckého časopisu „Open Chemical Physics Journal“ Steven ze začátku vůbec nevěděl, na co se dívá, když se díval do toho prachu. My jsme nevěděli na co se díváme, nevěděli jsme, co jsme našli. Děláme to na koleně a jsme podporováni pouze ze soukromých zdrojů. Dělali jsme co jsme mohli, s tím co jsme měli. Samozřejmě, vždy můžete vznést otázky a my můžeme tento náš nález vždy zopakovat. Byl jsem trochu překvapen a zklamán, že zde nebylo více lidí, kteří by se zajímali o podobné ověření. Je to legrační. Zatím my jsme ti, co dělají experimenty, jsme v laboratoři, děláme pokusy. A přišli jsme na to, že je za tím mnohem více, než Al-Kajda, která se strefila 11. září do dvojčat. Nechci si na někoho stěžovat, nebo někoho z něčeho obviňovat, jen říkám, že je důležité dále pokračovat ve vyšetřování… Nemyslím si, že jsme s tou studií u konce. Myslím si, že je ještě třeba odpovědět hodně otázek.. vím, že jsme je nezodpověděli všechny, protože se nás na ně lidé stále ptají.. A lidé, kteří stojí na straně oficiální verze vyšetřování, prostě dali veřejnosti nějakou verzi. 513 Udělali to, čím je pověřili, aby udělali. Problém je, že to pověření nemělo dostatečnou účinnost, jak by člověk očekával při vyšetřování. Je třeba začít s plnohodnotným vyšetřováním, a dozvědět se úplně všechno o tom, co se v ten den stalo.. všechno. Ne jen, že řekněte nám jak by ASI ty budovy mohli spadnout a nic jiného už nehledejme.. Tohle jsou nějaké mé osobní učebnice fyziky, které si beru s sebou. To jsou úžasné knihy. Bylo to hodně těžké, před několika lety … byl jsem Republikán, počítejte se mnou, jsem Republikán,.. Nakupování? Ano.. nakupoval jsem… A už nic z těch věcí teď nedělám.. Už nejsem republikán.. Myslím si, že musíme informovat lidi a říct jim: „Počkejte chvilku“. A když se vyhlásí krize, podívejte se na to, že jestli je ta krize skutečná, a ne jen že je nějak vylíčena médií. A za druhé: Podívejte se vždy na řešení. Myslím si pokud nás bude hodně a budeme soudržní, tak si můžeme říct: „Nenecháme se zastrašit!“ Podobně, jako se ten chlápek snažil ohrozit mojí kariéru, „Nenechám se od toho odradit.“ Stále obhajuji pravdu. Víte, co si skutečně užívám,.. učení… učit tady studenty bylo opravdu skvělé.. A vlastně studenti mě velmi podporovali v mém výzkumu.. Dokonce i výzkum o 11. září.. i o to se někteří zajímali.. Tohle možná je kořen mého problému.. …studenti mají zájem něco vědět… Je to mentalita důvěry ve vládu a státní aparát, kterého se musíme zbavit.. Lidé kteří způsobí krizi ji nikdy nebudou pro Vás skutečně řešit, a že to je cesta která vede ke svobodě. Myslím si, že už toho bylo dost..

Scénář, Produkce, Režie Produkční skupina New York
Původní hudba Použitá hudba Střih

Na věčnou památku Studii o 11. září 2001 Stevena Jonese si můžete přečíst na webové stránce journalof911studies.com

TO JE TO CO MÁM RÁD, DATA!