It Felt Like a Kiss

dokument režiséra Adama Curtise z roku 2009, který ve formátu „video esej“ zkoumá, jak v 50. letech 20. století se Američané dostanou k moci, Uvidíte prostřednictvím archivních záznamů, filmových klipů a popové hudby. Dokument  ale nemá na Curtise obvyklý hlasový podkres.

Adam Curtis: Bylo to jako polibek

Pokud je národ mocný, vypráví světu důvěryhodné příběhy o budoucnosti. Příběhy mohou být okouzlující nebo mrazivé, ale dávají světu smysl. Ale pokud moc začíná klesat, příběhy se začínají rozpadat. A vše co zbývá jsou úlomky, které po vás jdu jako polo-zapomenuté sny.

Klipy Doris DayRock Hudson z „Polštářové hovory“ 1959 a „Miláčku vrať se“ 1960

Podzim 1958
Začalo to s … oním příběhem. o tom jak se Amerika vydala předělat svět. Před 50-ti lety. Bylo to jako polibek hrají : Enos – šimpanz a každý nad 7. patrem v CIA

Moskva 1959
Za pár let budeme na stejné úrovni jako Amerika a až vás dostihneme, stejně ještě půjdeme dopředu. A až vás předběhneme, tak na vás budeme ještě mávat pa, pá, …

Principem je, že bylo potřeba vyvinout určitý druh příšery typ bomby, uranovou bombu, která po výbuchu zabije, buď radiací nebo výbuchem, veškerý lidský život na Zemi. Pokud řeknete, že je tam 90 miliónů, tak je tam 90 miliónů živých lidí a to je velký národ. Jsou věci, kde můžete být před námi, například v tahu motorů vašich raket na průzkum okolního vesmíru jsou věci jako barevná televize, kde jsme my před vámi.
– Ne, ne, ne, ne, my vás předeženeme ve všem.

Každý den se stane tisíce věcí, tisíci lidí Některé se zdají významné, jiné ne V Iráku byla revoluce a mladý Saddám Hussein uprchl do Egypta,  Kde se stal agentem americké CIA. Mladý Lee Harvey Oswald utekl do Moskvy, pravděpodobně pracoval pro KGB nebo pravděpodobně pro CIA, nebo možná pro nikoho.

Rock Hudsonova žena zažalovala svého manžela. Byla lesba a vzala si ho jenom proto, aby zamaskoval jeho homosexualitu. Někde v džunglích Konga byl virus HIV předán. Z šimpanze na člověka. A v roce 1959, co se stalo známé jako první HIV virus, přešlo nepozorované do vzorku krve sebraném v průběhu bojů v Kinshase, ve stejné chvíli jiný šimpanz z centrální Afriky byl cvičen pro let v raketě, aby porazil Rusy ve vesmíru. Šimpanzi dostali intelektuální trénink, aby přežili ve vesmíru musí stlačit páku, aby dostali jídlo stlačil ji 50x krát, odměnou je chutný salát

…musí vycházet ze dveří, aby byli dveře za ní… …každý kdo kdy byli v salónu krásy, ví že tam jsou dveře otevřené… …pak je to více přirozené.

Ralf mu v průběhu oběda ukázal nějaké pornografické obrázky věděl, že by ho to nemělo zajímat, ale byl zvědavý. Jimmy nevěděl, že Ralf byl nemocný nemocí, která nebyla vidět jako neštovice ale ne méně nebezpečnou a nakažlivou, nemocí mysli.

Víte Ralf byl homosexuál. V roce 1959 17-ti letý Lou Reed dostal elektro-šokovou terapii, aby ho vyléčila z jeho homosexuálních pocitů. Reed řekl, že ho ETC učinila prázdným a zbavila všech pocitů. a soucitu s ostatními. O 3 roky později napsal píseň, která vyjádřila tuto prázdnotu nějak to na mně celé spadlo říkal jsem si, no k čemu to je, tak jsem skončila ve státní nemocnici, ale teď jsem na cestě zpátky, nevidím žádné jiné řešení pokud se budu chovat tak jak po mně společnost chce můj život bude nádherný a každý bude šťastný.

Jak to, že ta kamera nadělá žádný hluk? Toto je to co ona skutečně je.

V roce 1960 se CIA vydala zavraždit Fidela Castra. zkoušeli výbušný doutník když to nevyšlo, pokoušeli se ho zabít výbušnou mušlí když se byl potápět. A když to nefungovalo pokoušeli se dát jed do jeho bot. A když to nefungovalo pokusili se na Castra postříkat LSD v televizním studiu. Tak CIA zorganizovala invazi v zátoce sviní která také selhala. To rozzuřilo Lee Harvey Oswalda,  poštou si objednal pušku.

Sex appeal nádherný hřejivý ženský pocit není to nic vyrobeného nemá to nic společného s rozměry nebo barvou rtěnky pro mně je to mládí, radost touha užívat si života to je co je pro mě sexappeal.

Tři polibky za 9,95 dolarů.

V roce 1962 Carole King zjistila, že její dětská chůva Eva, byla pravidelně bita svým přítelem. Eva říkala, že to dělal, protože ji miloval. A Carole King o tom napsala píseň produkovaná Philem Spectorem

…udeřil mně… … a bylo to jako polibek… …udeřil mně, ale nebolelo mně to…

V jižním Vietnamu se upálil buddhistický mnich na protest proti zkorumpovanému Američany podporovanému režimu generála Diema

(píseň)…udeřil mně a věděla jsem, že mně miluje …. a pak mně vzal svými pažemi… s celou jeho něžností a mně udeřil
A Eva, dětská chůva, se stane „Malou Evou“ se svým vlastním hitem LOCOMOTION

V roce 1961 se Enos – šimpanz stal první opicí která obíhala Zemi. Jeho vesmírné plavidlo přeletělo nad džunglí, kde se narodil.

Dole v Kongu, kde CIA zorganizovala převrat. Američany podporovaní rebelové zajali Patrice Lumumbu. Prvního ministerského předsedu nové republiky. Byl vzat do hluboké džungle, byl zastřelen a jeho tělo bylo rozpuštěno v kyselině.

Puč přivedl k moci Josepha Mobutu podporovaného CIA. Stal se nejzkorumpovanějším a nejnásilnějším diktátorem, jakého kdy Afrika poznala.

Uprostřed chaosu a násilí HIV pokračoval v tichém šíření od člověka k člověku.

Jak úžasně vypadající muž zajímalo by mě jestli je svobodný Nevím jak dlouho ten podvodem vydrží Jste ženatý ? …. Oh Oh…. sakra jsem idiot, co to říkám. Ne madam, nejsem. Ó není to sladké?

Rock Hudson zemře v roce 1985 na chorobu příbuznou AIDS.

V roce 1963 agenti CIA přijeli do Iráku zorganizovat další převrat. Amerika se rozhodla svrhnout zvolenou vládu protože byla příliš blízko Moskvě a přivést stranu Ba’ath k moci. Saddám Hussein se stal částí nového režimu,  jeho prací bylo masakrovaní stovek komunistů. Poznal je podle seznamu od CIA, který byl zastaralý. Saddám Hussein pak hrál v hlavní roli filmu o převratu. Byl vytvořen Terence Youngem, který režíroval bondovky „Doktor No“ a „Srdečné pozdravy z Ruska“ „Dlouhé dny“ – Irácké ministerstvo kultury.

Lee Harvey Oswald zastřelil prezidenta z okna texaského skladu knih, udělal to sám, nebyl naprosto žádný důkaz o spiknutí. Zavraždění Kennedyho se stalo nejvíce zkoumanými 26 sekundami v lidské historii, ale nikdo se nemohl shodnout na tom, co se skutečně stalo, srdcem tajemství bylo chování „kouzelné kulky“. Teorie jediné kulky, kterou někdo nahoře  ututlal. Kolik výstřelů padlo ? Vletěl guvernérovi do hrudníku, znovu vletěl do jeho předloktí, vystoupil z guvernérovy pravé dlaně. A to je ona teorie jediné kulky..

lidé jsou tak zmatení nevědí co dělat.. …dva se spolu nemohou dohodnout… chtějí dva prezidentské kandidáty… chtějí být nalevo napravo rasisté, fašisté, bojovat za mír, nesouhlasí, to je slabost.

Ty mrakodrapy na Manhattanu,  vznešený pomník kapitalismu Nejhezčí věc, jakou kdy kapitalismus vytvořil vypadá to jako pohoří, je to nádherné dají tam dvě 140 poschoďové budovy k Empire State Building, dvojčata budovy s estetikou dvou stejných objektů raději něž nahoru nad ostatní takže to skončí, když se podíváte na oblohu New Yorku za pět let, uvidíte jen ty obrovské dvě trčící vzhůru nemá to nic společného se harmonií s prostředím myslím, že to pracuje pro ďábla.

V roce 1964 New York Port Authority oznámila stavbu World Trade Centra. Ve stejně době v Saudské Arábii, bohatý Saudský obchodník stavěl novou cestu do Mekky jmenoval se Mohammed Bin Ladin. 12 z 19 únosců 11 září 2001 se narodí a projede touto cestou. co chce žena uvnitř skutečně cítit se směle pokud má možnost mít úspěch s něčím, tak s tím chce mít úspěch zlatý věk popu se začal tříštit.

V Americe chtěli být lidé svobodní, být sami sebou nalezli nový svět, jenž bylo potřeba dobýt, uvnitř svých hlav je to pro místnost 4410,  kdo je připraven to vzít „Black power“ černá síla Browne, to je to pro co vlastně jste… to neskončí v Detroitu, my jsme tu zemi postavili a my ji vypálíme, co to vypálení školy? vážně jsem nechtěl zabít černé požárem… řekl jste jim, aby střílely nejdřív ženy ? Řekl jsem jim, aby vypálili Detroit ? Řekl jsem Američanům, aby sem přivezli černé lidi ? řekl jste jim, aby stříleli nejdřív ženy ? Řekl jsem jim, dejte mi pistoli a já zastřelím vás pokud budete chtít zabít mou ženu. Majku… Jo… Zapomeň na to, mám to zrušit ? Jo, je to plastový 7j klíč Óóó plastový klíč.

Byla jsem sebou jaká jsem a chtěla jsem být zase sama sebou dostat se tam kde obvykle jsem, sebou, já nejsem super inteligentní nehraji na klavír a takové ty věci, ale prostě být sebou skutečně jsem chtěla být sama sebou.

Usamovi bin Ladinovi bylo 10. Jeho oblíbené TV show byla Bonanza, kterou posedle sledoval. V roce 1967 jeho otec umřel při letecké nehodě, když se pokoušel přistát na silnici, kterou stavěl. Pouštní ranč, kde se Bonanza natáčela, byl opuštěn. Děti z předměstí Kalifornie se tam nastěhovali. Založili vlastní komunitu, aby unikly násilí Ameriky. Vedl je Charles Manson

/členové Mansonovy rodiny/ : jsme na úplně jiné straně násilí neexistuje v našem světě,  jenom mír existuje, nemohou to pobrat, podívat se na úplný mír chtěl bych se zeptat člověka, co řídí válku ve Vietnamu, co si myslí o násilí odešla jsem. od toho jsme tady, abychom byli daleko od násilí, v míru Lidé po celé zemi se ptají jak mohl Oswald dole sledovat vozidlo když byl nahoře a střílel na prezidenta víš, lidé jako ty právě přicházejí na scénu s kyselinou (LSD) a pilulkami. Máme skupiny ve kterých se scházíme a jako že se sejdete jasně je to takové přímé.

Brian Wilson nenáviděl oceán jeho temnota a síla ho děsila Každý den slyšel hlasitý děsivý křik ve své hlavě jediná možnost jak utopit ten křik bylo psát šťastné písně nepoužíváte své chodidla, používáte svůj zadek.

Nixon šel za psychoterapeutem promluvit si o svých pocitech hrůzy řekl, že když se ráno podívá do zrcadla nikdo tam nebyl. člověk, který vytvořil utajenou sekci uvnitř CIA zešílel. Bál se usnout kvůli strašlivým snům a nepřestávání mluvit pak se zastřelil

/thriller, američanka provdaná za angl. bankéře, které se začnou dít podivné věci/ syn Doris Dayové potkal Charlese Mansona nabídl se, že bude produkovat Mansonovy písně jedna z písní se jmenovala „Hezké holky přestaly existovat“

Prostě jsme se tam prohnali co se stalo v průběhu operace jak to myslíte, co se stalo ? lidé byli zabiti…. Ano bez opětování palby to je co vám během tréninku řeknou když máte „najdi a znič“ tak to máte takhle udělat když jsme se prohnali vesnicí, otočili jsme se a zapálili všechny budovy zničit všechno ve vesnici znamená zničit lidi ? správně vedete nejjasnější život o jakém jste kdy snila kromě toho že byli lidi zabíjeni, říkali, že byly také znásilnění víte o nějakých? Ano. Proč ? …. Nevím nic není špatné.

Phil Spector nenáviděl rockovou hudbu a sebevyjádření ničilo to nádherný svět popu rozhodl se napsat nejperfektnější popovou písničku všech dob bylo to o lásce, panenkách, štěňatech a vášni.

Tina Turnerová chtěla, aby to byl hit a mohla mít vlastní kariéru a utekla před bytím od jejího muže Ike-a jsem jediná osoba v pozadí, která zná pravdu. Ale píseň se dostala pouze na 88 místo ze 100. Tina Turnerová se pokusila spáchat sebevraždu. Phil Spector se stal samotářem, zamkl svou ženu ve skříni a díval se na film „Občan Kane“.

Znovu a znovu můžu vás všechny rozplakat zařídit, abyste se cítili všichni špatně možná dokonce navždy můžu… udělat ústa tyto ústa tady udělat věci a říct věci můžu téměř zničit každého z vás, kohokoliv z vás pokud se dostanu ven není nikdo z vás, koho bych ušetřil dokonce ani ne tebe jak se teď cítíte cítím se čestný pamatuji si, když sem byla malá, hořel nám dům nikdy nezapomenu na pohled v tátově tváři, když mně vzal do náručí a vynesl z hořícího domu na chodník stála jsem tam a třásla se a viděla jak celý svět zachvacují plameny a když to skončilo, řekla jsem si je vše, co je, pro oheň je to vše, co je, je to vše, co je.

Robert Kennedy byl zastřelen Sirhan Sirhanem byl Palestinec a řekl, že zabití bylo politickým aktem na podporu Arabů nikdo mu nevěřil věřili svým vlastním příběhům.

BYLA TO MAFIE NEBO J Edgar Hoover CIA naprogramovaný zabiják se stal neovladatelným, nebo KGB, nebo Ku Klux Klan, nebo Fidel Castro nebo proti-Castrovi Kubánci, nebo tajná vláda uvnitř vlády nebo Richard Nixon. Fiktivní se zdálo tak skutečné a svět venku se stal snem zatčení členů Mansonovy rodiny.

V roce 1968 HIV dorazil do Miami a začal se šířit po Americe.

Počítače, které řídili studenou válku a naváděli rakety na měsíc byli dány na nové použití,  začaly analyzovat kreditní data všech Američanů. Aby si každý mohl v budoucnu půjčit peníze a koupit si cokoliv co by chtěl a byl šťastný.