Nejteplejší stan na Zemi

Nenetští pastevci sobů potřebují po většinu roku přesunout svůj stan každých pár dní. Pokaždé, když migrují, musí zabalit celý stan, přetáhnout ho přes tundru na saních a postavit ho znovu na čerstvé místo, někdy při teplotách mínus třicet stupňů. Přežití závisí na spolupráci jako týmu.

Poté, co zůstali dva měsíce v zalesněné tajze, začali migrovat na sever po starodávných cestách migrujících sobů (karibu). Za čtyři měsíce ujedou až 1200 km a každé tři až pět dní se musí sbalit a přesunout, aby udrželi krok se svým stádem. Musí se dostat na  svá letní místa, než se roztaje sníh a zaplaví velké řeky ledovými vodami příliš studenými a hlubokými na to, aby se telata, která se narodila na cestě, mohla přejít.

Za stanem se tundra táhne neviditelnou linií. Říká se tomu sawei linie a žena ji nemůže překročit. Stanu to přinese smůlu. Bylo pro ně těžké vysvětlit přesně proč, je to mnohem silnější než pověra a je spojeno s lihovinou, která stojí v zadní části stanu. Tento pól je posvátný a žena pod ním také nemůže přejít a na tomto svatém místě může sedět pouze šaman.

Počátky toho jsou trochu ztracené, mohou existovat praktické důvody, například zadní část stanu je tradičně místem, kde muži pracují, často společně, takže musí být schopni se volně pohybovat, ale často jsou zde dvě rodiny jediný stan, takže možná jednoho dne ženy jen souhlasily, že se přestanou o sebe zakopávat.

Možná to má takový pozemský původ, nebo možná existují skuteční duchové, kteří přicházejí do stanu zezadu a způsobují škodu všem ženám chyceným na špatném místě. Pokud se postaví několik stanů, nesmí se jejich linie protínat, takže mají tendenci tábořit v přímce, aby se tomu vyhnuly.

Odpověď na mnoho otázek – v oblasti osobní hygieny má každý misku mýdla a horké vody, stejně jako většina našich prarodičů, než všichni měli vodovod a kohoutky. Ve stanu není toaleta, jak někteří navrhli, najdou místo o několik set metrů dál. Nestoupají na jezeře, ale na malou mohylu, kde sněží trochu tenčí, plynařské společnosti byly v této oblasti a rozdávaly sněžné skútry v rámci jednání o přístupu k zemi. Někdy s nimi probíhají také soutěže o ceny, někdy prodají spoustu sobů a koupí si je. Většina rodin nyní má alespoň jednu, ale sobi jsou stále hodně využíváni. Ano, používají sáňky k cestě do města nebo obchodní místa k nákupu potravin.

Chtěl jsem zachytit celý proces, ale trochu jsem ho upravil z 40-45 minut, které trvá, než jsem se dostal z otevřeného sněhu do teplého útulného domova.

ODPOVĚDI

Miluji všechny otázky a komentáře, ale je jich stále příliš mnoho na to, abyste odpověděli každému jednotlivě, takže …

Proč se přemisťují každé čtyři dny?
Měl jsem říct „pár“ dní. Migrují přes 1000 km ze svého zimního místa na své letní místo spolu s velkým stádem sobů, kteří potřebují čerstvé pastviny.

Proč sněžné skútry nebo moderní nářadí?
Celý svět se mění a Rusko je moderní industrializovaný svět, tak proč ne? Na tomto kanálu jsou videa zobrazující soby, které v zimě tahají sáně https://youtu.be/Xi80xrE3MkI a v létě https://youtu.be/pShkq00rWE4, pokud to chcete vidět. Plyn je přepravován s nimi a na cestě jsou obchodní stanoviště. Gazprom také změnil region.

Co je to za hranici, kterou ženy nemohou překročit?
Rozkládá se od centrálního krbu a poté za stan. Myslím, že s tím souhlasí muži i ženy, a nejde o akt útlaku, jak někteří lidé naznačují. Na jedné úrovni udržuje území mezi dvěma rodinami jasná, ale muži, kteří stádo hájí, musí být schopni stáda shromáždit všude. Ale je to hlubší než to. Zatím jsem na toto téma napsal několik tisíc slov a stále tomu plně nerozumím. Zmínil jsem to jen proto, že je to kus neviditelné architektury a to je koneckonců kanál architektury.

Je za kamerou náklaďák plný výbavy? Co je to pípání?
Ne, cestoval jsem s nimi na saních. Po několika týdnech jsem se vrátil tažený na sněžném skútru k taxíku na ledové cestě.

Obstojí v bouřích?
99,99% z nich.

Potřebují chránit?
Ne, rozhodně ne. Pracoval jsem s lidmi, kteří jsou součástí většiny světových náboženství. Podle mého názoru všechna náboženství vedou na stejné místo – ducha – a ti, kteří se snaží „zachránit divochy“, by se lépe využili při pokusu vdechnout duchovní povědomí těm lidem, kteří provádějí hromadnou těžbu, těžbu, znečišťují a obecně znásilňují svět pro jejich chamtivost. Jděte a vyberte si skutečnou výzvu a nechte prosím ostatní, aby věřili svým vlastním vzorům víry.

A co ubohá zvířata / stromy?
Tuto poznámku máte povolenou, pouze pokud a) nejíte maso a b) nemáte ve svém domě dřevo. Je mi líto 80 miliard zvířat zavřených na továrních farmách, přinejmenším tato jsou zdarma, a nomádi vědí, že ze stáda vybírají slabé, stejně jako to dělá příroda.

Kde je toaleta?
Najdou místo vzdálené od stanu. Jak se pohybují, brzy zmizí.

Kde dělají děti?
Nevím. Jsem Brit, na tyto věci se neptáme!

Proč ta hrozná hudba?
Složil jsem to, myslel jsem, že je to mírové. Potřeboval jsem zakrýt zvuk mého dronu a objektivu, který byl na autofokusu a dělal raketu a vítr. Mnoho mých videí používá přirozené zvuky a zpěv místních lidí.

Kde získám kopii této úžasné hudby?
Můžete jej odtud převzít pro osobní nekomerční použití: https://www.youtube.com/playlist?list=PLWWizsKfSLqdO0fL0rarBbScssxQD3vXZ

Kam jdou všechny peníze z tohoto YT kanálu?
Vydělávání peněz na YT je trochu fikce, pokud nejste v sadě 10M předplatitelů. Dary jsou však oceňovány a směřují k místním průvodcům, překladatelům a rodinám, které s námi sdílejí své dovednosti. Peníze z každého videa jde na podporu dalšího. Malý tým, který je tvoří (většinou já), je zcela dobrovolný. To, co se nevynaloží na (rozpočtovou třídu) cestování, jde na místní obyvatele. Všechno.

Kupte si naši knihu zde: https://www.nomads.org/Books.html

Podpořte nás zde: https://paypal.me/NomadicArchitecture

Navštivte náš web: https://www.nomads.org

Autor: Nomad Architecture