Nemůžu tě dostat z mé hlavy 3

Can’t Get You Out of My Head: Emotional History of the Modern World

je šestidílná série, která zkoumá, jak se moderní společnost dostala na podivné místo, kde je dnes. Seriál prochází tématy lásky, moci, peněz, duchů říše, dějin Číny, opia a opioidů, podivných kořenů moderních konspiračních teorií a dějin umělé inteligence. Inspirován vrcholem populismu z roku 2016 – politickou ideologií, která prezentuje lid jako morálně dobrý a elitu jako morálně špatný – základním cílem seriálu je ukázat, proč kritici Donalda Trumpa a brexitu nebyli schopni nabídnout alternativní vizi pro budoucnost.

Část třetí – Peníze mění všechno

S podtitulem Peníze nahradily velké sny o budoucnosti. Bylo to bezpečnější. Pak však peníze získaly svůj vlastní život.

Toto je příběh o tom, jak se v 70. letech minulého století lidé u moci vydali na vytvoření světa bez nebezpečných velkých myšlenek minulosti. Zahnali velké sny o změně světa. A nahradil je penězi. Lidé by od nynějška žili ve svých hlavách – ve svých vlastních snech. A banky by jim půjčily peníze na vytvoření těchto snů.

Zatímco Čína by dodávala vlnu levného spotřebního zboží v měřítku, jaké na světě dosud nebylo. Ale pak se peníze uvolnily po celém světě. A lidé se začali bát, že se věci vymkly kontrole. Nejen peníze – ale také se zdálo, že se světové klima chová podivně, nepředvídatelně. Zdálo se, že systémy mají svůj vlastní život. Kromě schopností kohokoliv tvarovat a předvídat.

více se dozvíte také na Wikipedii nebo na IMDBnebo na BBC