Nemůžu tě dostat z mé hlavy 5

Can’t Get You Out of My Head: Emotional History of the Modern World

je šestidílná série, která zkoumá, jak se moderní společnost dostala na podivné místo, kde je dnes. Seriál prochází tématy lásky, moci, peněz, duchů říše, dějin Číny, opia a opioidů, podivných kořenů moderních konspiračních teorií a dějin umělé inteligence. Inspirován vrcholem populismu z roku 2016 – politickou ideologií, která prezentuje lid jako morálně dobrý a elitu jako morálně špatný – základním cílem seriálu je ukázat, proč kritici Donalda Trumpa a brexitu nebyli schopni nabídnout alternativní vizi pro budoucnost.

Část pátá – Pánové

S podtitulem Jak byla vynalezena falešná verze Británie. Abychom skryli, co jsme v říši skutečně udělali.

Nebyl to jen obchod s otroky: před 150 lety Británie zničila Čínu vytlačením opia do země. Učinila z Británie nejbohatší a nejmocnější zemi na světě. Ale zotročilo mysl milionů Číňanů a pomohlo zničit společnost. Ale pak se Britové vyděsili, co udělali, a vytvořili vysněný obraz Británie, která nikdy neexistovala, aby se skryla před strachem.

Tento film vypráví příběh o tom, jak od konce 19. století vytvořili magickou vizi britské feudální minulosti umělci a spisovatelé. Jak byla vynalezena lidová hudba a lidový tanec, aby vytvořil jakýsi bezpečný sen národa, který by mohl skrývat násilí a hrůzy. Sen přetrvával pod povrchem 20. století. Ale jak se zvedly obavy a nejistota a chaos posledních let, miliony lidí začaly tomu snu věřit: že je skutečný.

více se dozvíte také na Wikipedii nebo na IMDB nebo na BBC

Pro přehrání videa použijte TOR Browser