Neříkejte mu Dimon

Investigativní dokumentární film Fondu pro boj s korupcí odhaluje korupční vazby, finanční toky a majetky v okolí ruského premiéra Dmitrije Medveděva. Film, který stojí za největšími protivládními protesty v Rusku od roku 2012.

Maličkost. Jen legrační drobnost jako jsou tenisky nebo košile s veselým vzorem může prozradit i toho nejdůmyslnějšího korupčníka a stát se první indicií pro jeho odhalení.

A přesně tohle se stalo v našem příběhu.

Premiér Dmitrij Medveděv si vybudoval obraz úředníka, kterého nikdo nebere vážně. I jeho nejtrapnější prohlášení budila spíše výsměch než hněv. Byli jsme k němu shovívaví – vždyť se přinejmenším nejevil jako otevřený padouch.

Dokonce i poté, co FBK odhalil jeho tajné sídlo v Pljosu – jeden z nejdražších objektů, které jsme kdy natáčeli – se mínění o něm nijak zásadně nezměnilo. A všichni ho dál považují za nekompetentního výstředníka se slabou vůlí, ve skutečnosti ale dobrého muže, milovníka legračních strojků, nikoliv paláců.

Dnes si povíme, jak moc jsme se spletli. Dmitrij Anatoljevič Medveděv není výstřední chlápek, nad kterým se můžeme jen pousmát. Ve skutečnosti je hlavou ohromné mnohaúrovňové korupční sítě. Předseda vládnoucí strany Jednotné Rusko je vlastníkem nemovitostí po celé zemi, patří mu ohromné pozemky v nejdražších oblastech, vlastní jachty, byty v historických budovách, agrokomplexy a vinice v Rusku i v zahraničí.

A vše toto bylo nakoupeno za úplatky od oligarchů a půjčky ze státních bank.

Premiér a jeho důvěrníci vytvořili zločineckou strukturu, založenou nikoliv na offshorových společnostech, jak se to často dělá, ale na neziskovkách. Velmi vynalézavé. Skutečného vlastníka je téměř nemožné vypátrat, protože majetek je zapsán na dobročinné nadace, které vlastně nepatří nikomu. Medveděvův majetek spravují jeho přátelé, spolužáci, důvěrníci. Struktura této zločinné sítě je natolik složitá, že její popis nám zabral několik měsíců a vůbec nebylo jisté, zda se nám podaří prokázat spojení s Medveděvem, ale pak nám přálo štěstí.

Bývalého prezidenta, současného premiéra a vlastníka korupčních aktiv kolosální velikosti prozradily…obyčejné kecky.

Odkazy z filmu (RJ): Textové doplnění filmu (dokumenty, vazby,…): https://dimon.navalny.com Podpora kampaně A. Navalného: https://2018.navalny.com Finanční podpora Fondu pro boj s korupcí: https://donate.fbk.info/ Překlad: „A nikdy jinak!“ Zdroj: https://youtu.be/qrwlk7_GF9g