Planet Ocean

Elegantně natočený dokument Planet Ocean nás přivede na krásné dobrodružství do nejpodivnějších oblastí naší planety – oceánů. Režisér Yann Arthus-Bertrand – známý environmentalista, novinář a fotograf, jehož dřívější ekologická dokumentární práce zahrnuje projekt Home – tento oceňovaný dokument se točí kolem vztahu oceánů Země a celého ekosystému planety.

Na rozdíl od jiných oceánských dokumentů, jako je Deep Sea, Planet Ocean se nezaměřuje na specifické ekosystémy ani životní niky, ale spíše na celou planetu jako na ekosystém. Zatímco film nás vede různými sériemi událostí (plachetník, který se spoléhá na makrelu, makrela, která se spoléhá na zooplankton, zooplankton se spoléhá na mořské pastviny), neukazuje jen funkci potravního řetězce, ale chce ukázat způsob, jakým je celý život je vnitřně propojený. Co se stane s našimi oceány, stane se také nám.

Oceány nás živí: nejen prostřednictvím rybolovu (který nasytí přibližně 500 milionů lidí), ale také s mořskými řasami, které se používají v léčivech, látkách, hnojivech a potravinách. V celosvětovém měřítku bylo však 80 procent komerčních populací ryb vyhlášeno jako přetěžované. Náš rybolov dosáhl stropu: stopa lidstva je všude cítit.

Planet Ocean představuje jak velkolepost, tak expozici oceánů Země. Nebezpečí ohrožující celou planetu nás také ohrožují. Dokument dokládá, že největší hrozbou pro naše oceány je lidstvo. Paradoxně to znamená, že jsme také největší hrozbou pro sebe. Na rozdíl od běžnějšího všudypřítomného pohledu a vyprávění, které umožňují divákovi zůstat odděleným pozorovatelem, jedinečný dokument Planet Ocean přináší vyprávění první osoby, která přímo spojuje publikum s tématem.

Neexistuje žádná zřetelná výzva k akci zaměřená na jednotlivce ve filmu; nicméně, to dává smysl, že ochrana je celosvětově sdílená odpovědnost. Přestože dokumentární film varuje, že se musíme naučit žít v souladu s našimi oceány – jako naše povinnost chránit a respektovat naši planetu (stejně jako je to v našem vlastním zájmu) – Planet Ocean také zdůrazňuje, že není příliš pozdě. Lidstvo se může ještě vykoupit.

Další informace najdete na stránce goodplanet.org