State of Surveillance

Když informátor NSA Edward Snowden prozradil detaily masivních vládních sledovacích programů v roce 2013, zapálil zuřivou debatu o digitálním soukromí a bezpečnosti. Tato debata se objevila v letošním roce, kdy Apple odmítl soudní příkaz FBI k přístupu k iPhone od údajného teroristy jménem Syed Farook ze San Bernardino.

Mezitím novináři a aktivisté čelí útokům zahraničních agentů. Chcete-li vidět, jak skutečné schopnosti vlády a zda někdo z nás může skutečně chránit naše citlivé informace, zakladatel VICE Shane Smith se vydá do Moskvy, aby se setkal s mužem, který to všechno začal: Edwardem Snowdenem.

Jakmile si přečtete tuto skutečnost, vaše vláda by vám mohla bez povšimnutí prověřit  kontakty, posoudit vaše textové zprávy a nahrát fotky, které jste uložili do telefonu. Toto je nová realita v době  po 11. září. Většina občanů na celém světě byla poprvé informována o tomto znepokojujícím jevu prostřednictvím kontroverzního jednání informátora Edwarda Snowdena. V dokumentu o stavu sledovacích služeb  cestuje VICE do Ruska, kde Snowden v současné době žije v bezpečí před pronásledováním ze strany Spojených států a zkoumá hloubku jeho specifické odbornosti.

Jak bylo popsáno v rané části filmu, byl nejnovější příklad vládní vlády USA nad soukromými digitálními zařízeními objasněn v důsledku teroristických střelby v San Bernadinu. Po dohodě s Apple o způsobu získání přístupu k telefonu pachatele se vláda podařilo hackovat to sama. Ale to je schopnost, kterou měli po celou dobu, tvrdí Snowden.

U stolu, který sedí naproti hostiteli VICE Shane Smithovi, provádí Snowden pitvu společného mobilního telefonu – který používá mnoho miliard lidí po celém světě. On ilustruje, jak mohou vnitřnosti každého telefonu fungovat jako cesty, pomocí kterých mohou instituce sledovat každý váš pohyb.

Vniknutí se nezastaví u mobilního telefonu nebo notebooku. Drone dohled – špionážní technologie, která umožňuje organizacím, jako je CIA, dbát na podezření na teroristické aktivity v zemích jako je Irák a Afghánistán – jsou nyní zaměstnávány americkou vládou na vlastní půdě. V mnoha případech se tyto drony nepoužívají k odhalení potenciálních teroristických hrozeb, ale spíše občanských protestů, jako je ten, který se nedávno objevil ve Fergusonu v Missouri. Podle Snowdena a dalších osobností, s kterými byly ve filmu rozhovory, jsou tyto mise motivovány vládní touhou potlačovat a odvrátit vůli a práva svých lidí.

Apatie a neznalost budou směřovat  pouze k dalšímu zhoršení našich práv na soukromí. Stát  chápe, že zákeřné poruchy bezpečnosti, jako jsou tyto, budou i nadále přicházet, dokud se veřejnost nestane více vědomou a neprojeví hlasitě nesouhlas.