Syphilis enigma

Původ syfilis je již dlouho opředen tajemstvím a mýty. Kniha The Syphilis Enigma se na základě nedávných archeologických objevů, pečlivého studia a postřehů odborníků z nejrůznějších vědních oborů pokouší rozplést tento komplikovaný příběh a rozlišit pravdu od fikce.

Dlouhá léta se věřilo, že prvotní šíření syfilis bylo důsledkem aktu pomsty. Když Kolumbus v roce 1492 překročil Atlantik, přivezl s sebou řadu infekčních nemocí. Jako odplatu za tento čin poslali indiáni na evropské břehy svou vlastní infekci. Když se Kolumbus následujícího roku vrátil domů, přinesl s sebou zprávu o Novém světě, ale také novou nemoc. Následně se Evropou rozšířila první zaznamenaná epidemie syfilidy a zpustošila region.

To je jedna z verzí historie. V roce 1994 začali archeologové psát jinou. Když se pustili do vykopávek v ruinách středověkého hřbitova v Hullu, objevili ostatky mnichů, které nesly výmluvné známky syfilidy, včetně stop po hrncích na lebkách, děr v patrech a výrazných jizev a lézí na kostech nohou. Uhlíkové datování ukázalo, že k těmto pohřbům došlo dávno před Kolumbovou epickou cestou.

Jak se tyto náboženské postavy žijící v celibátu nakazily nemocí, která se obvykle šíří sexuální promiskuitou, bylo jen částí labyrintu, před nímž vědci stáli po tomto průlomovém objevu. Film zachycuje tento neuvěřitelný proces prostřednictvím věrohodně zpracovaných rekonstrukcí, skutečných záběrů z vykopávek a rozhovorů s různými historiky, archeology a paleopatology. Jak se jim podaří potvrdit svá zjištění a do jaké míry si jejich závěry vyžádají kompletní přepsání historie? Dozvíme se mnohé o staroanglických zvycích a kultuře, o mutujících vlastnostech syfilidy v průběhu staletí a o příčinách jejího šíření v určitých oblastech země.

Jelikož naše vnímání historie existuje v neustálém vývoji, některé z těchto závěrů nepochybně přinesou ještě více otázek pro budoucí generace. Dokument The Syphilis Enigma si tohoto neustálého dialogu s naší minulostí váží. Film funguje jako poutavá detektivka i jako poutavá lekce dějepisu.

Režie: Mgr: Amy Bucher, Christopher Salt