The Rock that Became a Bomb

Uran – Twisting the Dragon’s Tail (2015) je třídílný televizní dokumentární seriál o uranu, jeho historii a jeho použití. Produkce byla vyrobena Gene Pool Productions pro PBS a SBS a premiéru v obou sítích koncem července a srpna 2015. Série byla koncipována, vytvořena, napsána a režírována Wain Fimeri, byla natočena v devíti zemích a je představena Derekem Mullerem, inženýrským fyzikem a PhD v oboru fyziky a přednášejícím na vědeckém programu ABC Catalyst. Muller je také znám svým YouTube kanálem Veritasium.

V prvním díle Derek Muller uvádí uran a jeho využití v celé historii. Uran, původně pocházející ze Smolince, se stal předmětem intenzivního vědeckého studia. Jsou projednávány účinky radiace, jak radioaktivní prvky rozpadají a škodlivé účinky uranu. Epizoda se uzavírá s použitím uranu během 2. světové války jako jaderné zbraně.

Skála, která se stala bombou

Na přelomu 19. a 20. století je uran téměř neznámý, je v podstatě bezcenný, ale pak se během 40 let, pouhé jedné generace, stane nejžádanější a nejděsivější horninou na světě, je to uran a jako fyzik jsem fascinován jeho jedinečnými vědeckými vlastnostmi, ale ještě více tím, jak tato hornina formovala celý moderní svět, uran mění vše.

Přijel jsem do České republiky. První krok na mé cestě za uranem. Tohle jsou Geigerovy čítače. Měří jadernou radiaci drobných částic vycházejících ze zbytků té vybuchující hvězdy. Pokaždé, když zachytí záření, vydávají zvuk. Záření se přirozeně vyskytuje všude na Zemi.

Tady v České republice je úroveň asi 0,2 mikrosievertů za hodinu, což je nyní celosvětově průměrná hodnota za den, která se rovná stejnému množství záření, které obdržíte, když si necháte udělat rentgenový snímek zubů. Záření je ve vzduchu, který dýcháte, a v potravinách, které jíte.

Je v půdě a přichází z vesmíru, a to díky malému množství uranu a dalších radioaktivních atomů, které se nacházejí po celé planetě, každý člověk včetně vás vyzařuje jaderné záření, takže jste vystaveni většímu množství, pokud spíte vedle někoho, než když spíte sami, to je zcela přirozené, říká se tomu radiace pozadí a je to prostě součást života na planetě Zemi.

Přirozené radiační pozadí se mění po celé Zemi, měřím ho v jednotkách zvaných mikrosieverty, ale je třeba si uvědomit, že přirozené pozadí je asi 0,2 mikrosievertu za hodinu, ale důvod, proč jsem přijel do Jáchymovského Dolu Svornost.  Není ve městě, je v kopcích nedaleko. Toto je 500 let starý stříbrný důl to je to co dělali v Jáchymově. Těžili stříbro. Ale tady začíná náš příběh uranu.

Klesáme rychlostí asi 3 metry za sekundu a už to trvá asi 3 a půl minuty a stále mi praská v uších kvůli změně tlaku, protože tady už musí být nějaký URI, protože čtu asi pět nebo šest mikrosievertů za hodinu, což je něco jako padesátinásobek pozadí, které by normálně bylo zavřené – na serveru jsme dorazili. Jáchymovská štola spodní patro dolu hledám tmavou sloj skály.

Jo tady to je. Tohle je věc, kterou horníci stříbra nenáviděli, protože když ji našli, znamenalo to že stříbrná sloj skončila.  Tak téhle skále přezdívali pêche blend. Pesche což znamená smůla a blend znamená skála. Takže tohle byla ta smolná skála. Ale sledujte co se děje potom.

V roce 1789 jeden německý chemik analyzoval tuhle hmotu a zjistil, že je tam nový prvek, a pojmenoval ho podle nedávno objevené planety Uran, a tak se z něj stal uran. Pamatujeme si, že na povrchu je hodně radiace, úroveň pozadí byla dva stupně, tohle je čtyřtisíckrát vyšší úroveň.

Už asi 400 let se vyhazuje nenáviděný pêche blend (Smolinec), která obsahuje uran, bezcenný pêche blend (Smolinec) se vyhazuje na tyto velké hromady kolem dolů, na rozdíl od stříbra, které dělá město bohatým, což znamenalo tyto velké stříbrné mince Jáchymovský tolar. Odtud pochází slovo dolary. Až přijde do 20. století, bude mít všechen ten smolný šutr cenu mnoha dolarů.

Uran by možná zůstal nedoceněný na haldách strusky v jokumovském stánku, nebýt zvědavosti 43letého fyzika tady v Paříži.

V roce 1896 je Henri Becquerel profesorem fyziky. Na pařížské Polytechnické škole (Ecole Polytechnique) provede experiment, při němž zkoumá fluorescenci uranu, a zjistí něco neuvěřitelného. Jediné známé použití uranu je ve sklářství, kde se vyrábí světle žluté sklo, které se na slunci třpytí, ale opět sleduje, co se děje pod UV světlem, fluorescenci uranového skla, a to Henriho Becquerela fascinuje, což ho přivede k převratnému experimentu, při němž vezme obyčejný kousek skla, který se na slunci třpytí. a v naprosté tmě ho zabalí do silného černého papíru a pak na něj položí kousek uranu a nechá ho několik hodin na slunci.

Když později film vyvolá, zjistí, že se zamlžil, jako by byl vystaven prudkému slunečnímu záření, takže všechny důvody jsou, že uran ve skutečnosti pohlcuje sluneční světlo a vysílá ho jako neviditelné paprsky, které pronikají černým papírem a odhalují film, ale skutečný objev přichází díky vrtkavému pařížskému počasí.

Čtvrtek 27. února 1896 by se měl zapsat jako nejslavnější zamračený den v dějinách vědy. Henri připraví své pokusy přesně jako předtím, ale protože nesvítí slunce, odloží je do šuplíku, kde je nechá několik dní. Pak se bez jakéhokoli důvodu, který by kdokoli dokázal vysvětlit, rozhodne, že vyvolá film, přestože uran nebyl nikdy vystaven slunečnímu světlu. A to, co zjistí, ho ohromí, film se zamlžil stejně jako předtím. Ale jak je to možné, aniž by sluneční světlo uran energetizovalo? No, odpověď je jediná a je vážně divná. Sluneční světlo s tím nemá nic společného.

Henri objevil podivnou neznámou energii, která vychází z nitra uranu Jednou z čestných studentek je Marie Curie, která je geniální a získá dvě Nobelovy ceny, ale zatím hledá téma pro svou doktorskou práci z fyziky a rozhodne se studovat podivnou energii v uranu, kterou získává zdarma z hromad hlušiny povalující se kolem starých dolů Jáchymova.

Tohle je Murrayova laboratoř, ze které už odstranili téměř všechen radioaktivní materiál, který tu býval, ale tyhle dveře vedou do Murrayovy kanceláře, takže po práci v laboratoři často pokládala ruku na tuhle kliku a stále můžete zjistit stopy radioaktivního materiálu, který tu zanechala, přímo na téhle klice, ale je ho tak málo, že není nebezpečný.

Tohle je neuvěřitelný starý Geigerův čítač, který se tu v Muzeu Curieových povaloval, a teď si poslechněte, tohle je smolinec, ruda obsahující uran, s tímhle Marie Curieová začínala.. Teď. během namáhavých let se jí podařilo tuto látku rozemlít a získat uran, ale to, co našla, ji překvapilo. Uran není v hornině nejaktivnější ve skutečnosti existují další prvky, které jsou ještě nestabilnější a chrlí ještě více energie. Nejznámější je radium. Tento zcela nový prvek rádio září, je teplý, uvolňuje zvláštní podivuhodnou energii.

Je to Mariin manžel Pierre, který si jako první všiml, že když si přiloží skleněnou lahvičku s radiem ke kůži, objeví se mu malá bolest jako intenzivní spálenina. Pro nás to naznačuje nebezpečí, ale lékaři v té době léčili různé kožní nemoci a nádory jejich spálením, takže by to možná mohla být dokonalá aplikace pro nový zázračný prvek radium. Lékař musí dívku zajistit na deset skleněných lahviček obsahujících radium se zašije do obvazů a přiloží se přímo na je připravena přiloží se účinek oblast kůže a upevní se obvazem. Proces ozařování začal. Paprsky pronikají do nádoru a ničí děti obvykle hrají hry na měření všech Elfa léčba, která je zcela bezbolestná uplynulo několik měsíců a dívka je znovu přivedena k lékaři. Dívám se takhle Marie Naďo, až vyrosteš, budeš velmi vděčná těm, kteří tě se samým úsvitem atomového věku vyléčili těmito kouzelnými paprsky.

Jediný způsob, jak získat radium, je zpracovat uran. Ve skutečnosti je potřeba sedm tun na výrobu pouhého jednoho gramu radia, jak se to může vyplatit, no, v roce 1908 stálo zlato 66 centů za gram, gram radia má hodnotu osmdesát osm tisíc dolarů.

Radium se dává do drahé kosmetiky, mýdla, zubní pasty, tonikové vody, zdá se, že je to zázračný lék…Všichni ho využívají i ve městě, které ho kdysi považovalo za bezcenné staré hornické město Jáchymov. Místo, které vynalezlo dolar, se znovu objevuje jako lázně, přijďte se vykoupat v radiu..

Radiové lázně přitahují bohatou klientelu, mezi níž v létě 1921 patří i předčasně vyspělý sedmnáctiletý Američan Robert Oppenheimer, kterého fascinují kameny povalující se v okolí starých jáchymovských dolů a za dvacet let Robert Oppenheimer zajistí, že se uran stane nejděsivější látkou na planetě Zemi, Protože mladý Robert Oppenheimer z uranu vyrobí bombu, která vybuchne nad čtyřmi Ašimy.

Paříž v roce 1903. Radium udělá z Marie Curie první superhvězdu atomové fyziky a právě za studium této horniny je Marii Curie udělen doktorát z fyziky. První žena v historii Francie na oslavu uspořádá s Pierrem večírek na zahradě a my všichni jsme pozváni.

V zahradě té noci Pierre Curie vytáhne z kapsy lahvičku s radiem a všichni zalapají po dechu.Přítomen je i 31letý Novozélanďan Ernest Rutherford, který se zajímá, co způsobuje, že tato látka září, a jaký je vztah mezi radiem a uranem Rutherford spolupracoval s geniálním 22letým chemikem jménem Frederick Soddy společně studovali uran a vzali se na cestu do malého neznámého světa atomu smítko uranu velikosti tečky nad a já bych obsahovalo více než 2 miliony bilionů atomů. Srdcem atomu je jádro 20. Uran je v jádře, které se nachází v jádře, a to je v jádře ,1000krát menší než samotný atom. Toto malé jádro ve středu atomu je tvořeno protony a neutrony a jsou pevně spojeny dohromady.

Na rozdíl od kulečníkových koulí protony a neutrony se nemohou potloukat, zůstávají pevně a neměnně uvnitř jádra a je to vlastně počet protonů uvnitř každého jádra, který definuje prvek atom s jedním protonem jako jádrem je prvek vodík v atomovém světě to není jednodušší každý atom ve vesmíru s jedním protonem je vodík atom se dvěma protony je prvek helium teď si všimněte, že ten má také dva neutrony reprezentované bílými kuličkami teď některé atomy helia mají jeden neutron některé mají tři, ale všechny atomy helia mají přesně dva protony atom se šesti protony je prvek uhlík může to být uhlík ve stromě nebo uhlík v diamantu všechny mají přesně 6 protonů každý jiný prvek má jedinečný počet protonů 7 je dusík 8 kyslík 79 je zlato, ale podívejte se na tohle jádro uranu má neuvěřitelných 92 protonů a obvykle 146 neutronů je to největší jádro na Zemi, tak velké, že sténá pod náporem Ernest RutherfordFrederick Soddy zjistili, že dělá něco mimořádného, že vlastně vyplivuje kousky sebe sama a tyto kousky jsou záření, nyní obsahují proton, takže když uran uvolňuje záření, ztrácí protony, takže už jich nemá 92, a to znamená. že už to není uran, ale úplně jiný prvek Ernest RutherfordFrederick Soddy jsou svědky toho, jak se jádro uranu proměňuje, a to zpochybňuje naše základní chápání fyzikálního světa jádro se jen tak nezmění, takže to naznačuje temné a magické umění alchymistů alchymisté byli čarodějové a kouzelníci, zabývali se lektvary a kouzly jejich snem bylo přeměnit jeden prvek v jiný, říkali tomu transmutace.

alchymisté nikdy neuspěli, je nemožné, aby se jeden prvek jen tak změnil v jiný, což je magie, ale když Ernest RutherfordFrederick Soddy začali zkoumat uran, zjistili, že spatřili draka.

uran se po dopadu záření a energie přemění na thorium, vlastně se změní na úplně jiný prvek uran je měňavka a dělá to přirozeně hrouda uranu to udělá sama Frederick Soddy je tak vzrušený, že křičí na Rutherforda, že tohle je transmutace Rutherford mu to oplatí, proboha, neříkejte tomu transmutace, to by nám jako alchymistům urazili hlavy thorium je radioaktivní – vydechuje záření a přeměňuje se na protaktinium, úplně jiný prvek Rutherford tyto nově vzniklé prvky nazývá dcery uranu a každá dcera se při uvolňování záření mění na zcela novou dceru.

Radium se objevuje Marie Curie radium je to uran je pra-pra-proto se nachází v uranové rudě nyní radium transmutuje na svou dceru za dceru, která je náhodou plynem, opletka na transmutuje na svou dceru polonium, které není plynem, a polonium transmutuje na svou dceru a její dcera uran dává vzniknout 14 generacím změn řada 14 dcer a poslední je olovo je neplodná dcera olovo není vůbec radioaktivní nepřechází na nic olovo není Ernest RutherfordFrederick Soddy vyřešili jednu z velkých záhad radioaktivity jeho uran se mění v olovo uran dělá něco, co nikdo nikdy nepovažoval za možné mění svou atomovou strukturu a s každou změnou uvolňuje energii uran nyní dává fyzikům novou myšlenku, kdyby někdo našel způsob, jak přinutit uran ke změně uvolnit všechnu tuto energii, měl by fantastickou moc.

v roce 1905 zde v Bernu ve Švýcarsku žije pětadvacetiletý nedouk, který se vyhýbá odvodům, má mladou ženu a malého syna, kterého musí živit, takže potřebuje práci, jakoukoli práci a tohle je jeho dům mladý muž pracuje jako úředník na patentovém úřadě, sám sebe popisuje jako váženého federálního zaměstnance, pane, navzdory své práci si dokáže najít čas na svůj hlavní zájem, který ho zajímá, a to myšlení mladý muž se jmenuje Albert Einstein právě zde formuluje nejslavnější rovnici v celé vědě: V této rovnici se uvádí, že energie E a hmotnost M jsou zaměnitelné, jsou to v podstatě různé formy téže věci a C je rychlost světla, což je obrovské číslo, takže hmotnost krát obrovské číslo na druhou vám dá obrovské množství energie.  Tato rovnice tedy znamená, že malý kousek hmoty lze přeměnit na velké množství energie pokaždé, když uran změní svou atomovou strukturu, ztratí se nepatrný kousek matematiky, který se přemění na energii podle Einsteina je to obrovské množství energie Frederick Soddy mladý chemik, který spolupracoval s Rutherfordem, je první, kdo o této energii spekuluje člověk, který by dal ruku na tuto zásobu energie, by vlastnil zbraň, kterou by mohl zničit Zemi. kdyby se rozhodl muž, který si představuje svět, v němž se zbraň Fredericka Soddyho stane děsivou skutečností a využije Einsteinovu rovnici hmoty a energie, není ani fyzik, ani chemik, ale spisovatel Herbert George Wells píše román Svět osvobozen, v němž se vědci naučili využívat sílu atomové energie rok 2036 ad jste katapultováni přes staletí no to je velká neznámá do éry skleněných měst tyčících se ke zvuku

Pozoruhodné je, že H. G. Wells vydává v roce 1914 svůj román Svět osvobozen, který nevěnuje Albertu Einsteinovi, ale Fredericku Soddymu. Kniha také zavádí do jazyka nový a znepokojivý termín atomová bomba.

v roce 1933 zde v Londýně působí maďarský fyzik Leo Szilard. Je plný fantazie, netrpělivý a geniální, právě čte román H. G. Wellse Svět osvobozen, a to ho přivedlo na myšlenku Leo Szilard jde po této ulici, když se zastaví na rohu Southampton row a Russell Square, právě na této křižovatce ho napadne nejnebezpečnější a nejurčující myšlenka moderního světa, co kdyby se podařilo vytvořit atomové bomby, které si představoval H. G. Wells. Wells tím, že donutí atomy přeměnit svou hmotnost na energii, takže Leův nápad spočívá v tom, že jeden atom uvolní svou energii, čímž se spustí další atomy, které uvolní další energii v exponenciálně rostoucí kaskádě, až miliarda atomů současně přemění svou hmotnost na energii, když Leo dojde až sem, má v hlavě celou tu děsivou myšlenku, myšlenku řetězové reakce, a je 12. září 1933 v Německu, Adolf Hitler je kancléřem.

nacisté jsou děsivě mocní, vražedně netolerantní, pronásledováni jsou zejména Židé, mnozí z předních evropských fyziků jsou Židé a mnozí z nich prchají do Ameriky, mezi nimi Albert Einstein a v roce 1938 se k němu z Londýna do New Yorku připojuje Leo Szilard.

Mám schůzku se Spencerem Wirtem. Je to fyzik a historik a já jsem tady, abych se ho zeptal na Leo’s a sádlo, takže sádlo byl Maďar, byl to maďarský Žid, a to znamenalo, že už od útlého věku byl plný úzkosti a obav ze zkázy a světových katastrof a tak dále Německo samozřejmě bylo v té době hlavní vědeckou velmocí, a tak sádlo poznává, jestli existují vznikne atomová bomba, mělo Německo velkou šanci, že ji získá jako první v Německu člověk Hitler a nacisté Leo Szilardova úzkost z toho, že Německo vyvíjí atomovou bombu, se ještě zhorší, když se k němu v roce 1939 z Berlína na Institut císaře Viléma dostanou znepokojivé zprávy, že je tam geniální německý chemik Otto Hahn, teď už vlastně byl v době, kdy Rutherford a Saudi zjistili, že uran přirozeně mění svou atomovou strukturu, Otto Hahn podnikl další krok – experimentoval s nucením atomu uranu ke změně a dostával záhadné výsledky, poslal své výsledky své židovské kolegyni Lise Meitnerové, která v té době jako mnoho židovských fyziků uprchlo z Německa, a právě Lee Meitnerová přišla na to, co Otto Hahn udělal, že rozštěpil atom uranu, což nikdo nepovažoval za možné. když teď říkáme rozštěpení atomu, ve skutečnosti tím myslíme rozštěpení jádra rozštěpení atomu se často prezentuje jako přestávka v kulečníku, ale ve skutečnosti je to mnohem jemnější.

Pouze jeden konkrétní typ jádra uranu se rozštěpí na jádro s 92 protony a 143 neutrony, které dohromady tvoří 235, takže se mu říká uran.235 síla, která drží jádro pohromadě, je nejsilnější silou ve vesmíru, takže ji fyzikové chytře nazývají silná jaderná síla, ale jádro uranu je tak obrovské, že je pod neuvěřitelným tlakem, je nestabilní, a když k tomu jádru přidám jen jeden neutron navíc, zvýší to nestabilitu, takže se celé jádro uranu rozpadne, zviditelní se a nyní se silná jaderná síla síla oba tyto kusy zhutní, takže jejich celková hmotnost je menší než hmotnost původního jádra, hmota se přeměnila na energii, přesně jak Einstein řekl, a co je ještě důležitější, při tomto štěpení se uvolní dva nebo tři neutrony, a právě tady přichází na řadu myšlenka Leo Szilarda o řetězové reakci, protože pokud tyto neutrony narazí na další uranové jádro, je to velmi důležité.235 jádra, způsobí, že se z nich uvolní více energie a více neutronů, takže jedno jádro uranu se může rozštěpit na dvě, která se rozštěpí na čtyři, pak na osm a pak na šestnáct a během šedesáti kroků se zřítí kvintilion motyk, přičemž každá z nich uvolní energii e rovnající se mc-kvadrátu. nyní má uran děsivou praktickou hodnotu, může se z něj vyrobit bomba a němci vědí, jak na to. 1939 Adolf Hitler porušil slib, který dal, že v Mnichově zabere celý zbytek Československa.

Nacisté nyní kontrolují staré hornické město Yokum’s Thal a nyní mají uran i znalosti k výrobě bomby.Otto Hahn rozštěpil atom uranu v Berlíně a nacisté nyní kontrolují tento jediný zdroj uranu v celé Evropě.Leo Szilard je neuvěřitelně znepokojen. se velmi obával nacistů, že máme atomovou bombu věděl, že pokud získají atomovou bombu s velkým náskokem před všemi ostatními, vyhrají válku, a měl obavy o budoucnost západní civilizace, takže co čert nechtěl, co by se s tím dalo dělat, musel přimět Spojené státy, aby na ní pracovaly, což tehdy znamenalo, že prezident Roosevelt tak Roosevelt by měl vědět no jak se mu Leovo sádlo podaří získat pozornost Franklina Roosevelta v New Yorku Leo není dost slavný na to aby dostal dopis od samotného prezidenta ale má tady přítele který je Albert Einstein je teď nejslavnější vědec na světě v těchto dnech si pronajímá dům na pláži na léto na Long Islandu v New Yorku Leo jde za Albertem a ten mu vypráví o svém děsivém nápadu na uranovou bombu a Albert o tom nikdy předtím nepřemýšlel, ale teď už ho také děsí jakékoli důsledky, takže Albert napíše své jméno na dopis prezidentu Rooseveltovi, ve kterém ho varuje, že nacisté Roosevelt nyní nařizuje zahájit výzkum americké uranové bomby v roce 1941 je Amerika ve válce s Německem a Japonskem americká průmyslová síla se obrací k válce Leova velká uranová bomba dostává zelenou projekt na stavbu uranové bomby je předán armádnímu sboru, který se zabývá výrobou uranové bomby. of Engineers Manhattan district, takže se mu brzy začne říkat jednoduše projekt Manhattan a je přísně tajný projekt na stavbu uranové bomby neexistuje na starosti má fyziku projektu Manhattan Robert Oppenheimer dospívající chlapec, který o 20 let dříve navštívil Yocum stall tajné město. v odlehlé poušti v Novém Mexiku je vybudováno město zvané Los Alamos Oppenheimerovým úkolem je vzít kámen a postavit bombu automatické ovládání řídí nyní Rob tentokrát je sázka opravdu vysoká projekt Manhattan byl začátkem velké vědy každý talentovaný fyzik byl přijat k práci v Los Alamos a tak jste tam uprostřed pouště v Novém Mexiku měli shluk laureátů Nobelovy ceny byly vynaloženy obrovské částky peněz dvě miliardy dolarů, což byla v roce 1945 docela slušná suma jednalo se o průmyslovou aplikaci vědy na dosud nevídané úrovni Los Alamos bylo ve skutečnosti tajné město bylo známo po-Pokud jste se objevili u brány a ptali se, byli jste důrazně odmítnuti Vědci, kteří tam byli přitahováni k práci, měli přísné instrukce o tom nemluvit Vaším úkolem jako vědce bylo v podstatě dělat to, co vám bylo nařízeno, abyste vyrobili něco jako hrom, který by ukončil druhou světovou válku dříve než americká bomba byla hotová německo kapitulovalo a válka v evropě skončila vítězní spojenci shromáždili všechny německé fyziky, které našli, včetně Otto Hahna muže, který jako první rozštěpil atom uranu, takže jak daleko pokročili ve stavbě své bomby, téměř vůbec neexistuje žádná německá uranová bomba leó šilárd muž, který nabádal prezidenta, aby bombu sestrojil, teď sepisuje petici, v níž ho vyzývá, aby toho nechal já jsem si toho nebezpečí byl docela dobře vědom ne proto, že bych byl tak moudrý, ale protože jsem napsal knihu, kterou napsal HD wives a která se jmenuje Svět osvobozený, popsal v ní vývoj atomové bomby, takže jsem si byl těchto věcí vědom, ale Byl jsem si také vědom toho, že je třeba něco udělat, pokud Němci získají bombu dřív než my, měli znalosti, že jsou to lidé, kteří to dělají, a neměli na výběr vždycky jsem si myslel, že nemáme na výběr v ohromující proměně hodné samotného uranu muž, který bombu vymyslel, se stane prvním světovým antiutopistoujaderným aktivistou, ale Leo Szilard je ignorován Spojené státy jsou stále ve válce s Japonskem a práce na konstrukci uranové bomby pokračují navzdory technickým problémům, které nikdy předtím nebyly k vidění, a největším je samotný uran přírodní uran vytěžený ze země je většinou u-238, což znamená, že jádra obsahují 238 protonů a neutronů méně než jedno ze sta je toto jádro U-235, má o tři neutrony méně a je to jádro, které se může štěpit a vyvolat štěpení dalších jader U-235, takže to, co vědci v projektu Manhattan potřebují udělat, je shromáždit dostatečné množství tohoto u-235, aby vytvořili kritickou hmotnost, tedy množství, které dokáže udržet řetězovou reakci.

Problém je, že U-235 je téměř totožný s U-238, takže vědci využili nepatrného rozdílu v hmotnosti U-235, který je o něco lehčí, aby vytvořili obohacený uran, což je uran s mnohem vyšší koncentrací U-235. Nyní se vědcům podařilo průmyslovým zpracováním jednotlivých atomů vytvořit hroudu o velikosti basketbalového míče s 80 % čistého U-235. Je to jádro bomby a tady je, aby se přesně určilo, kolik uranu možná fyzikové prováděli nebezpečné pokusy neuvěřitelně jemně, říkají tomu lechtání dračího ocasu. Uvnitř této bomby dříme drak.

asi tři hodiny jízdy od tajného města Los Alamos je údolí, které se španělsky jmenuje yonada del muerto cesta mrtvých na zemi je jen málo míst, kde se dá opravdu říct, že se svět navždy změnil toto je jedno z nich právě tady v roce 1945 postavili sto stop třicet metrů vysokou věž a zmařili půdu bombu, kterou vyrobili šlo o test bondovky nazvaný Trinity.

16. července 1945 přesně v 5:29 a 45 sekund ráno drak zařval robert Oppenheimer si vzpomněl na svou milovanou indickou poezii vzpomněl jsem si na verš z hinduistického spisu bhagavadgíta Višnu se snaží přesvědčit prince, že by měl splnit svou povinnost, a aby na něj zapůsobil, bere na sebe svou mnohorukou podobu a říká: teď se stanu smrtí, ničitelkou světů předpokládám, že jsme si to tak či onak mysleli všichni.

když bomba vybuchne, je tak neuvěřitelně jasná, že je jako další vycházející slunce teplo z bomby roztaví pouštní písek do zeleného skla, což je minerál, který je pojmenován na počest testu Trinitit, který byl vytvořen poprvé a naposledy, stále můžete detekovat radiaci vycházející z Trinititu, která je asi třicetkrát vyšší než pozadí, takže dnes není nebezpečná, ale před sedmdesáti lety by to bylo jinak.

O deset dní později dorazí uranová bomba na malý ostrov v Pacifiku, kde je naložena do letounu B-29 pojmenovaného po matce pilotů Enola Gay. Mise startuje z Tinianu na Mariánských ostrovech. Posádka má za sebou závěrečnou instruktáž o počasí a vzdušném a námořním riziku. Masivní bomba byla naložena ve 2:45 ráno 6. srpna 1945 plukovník Tibbets vynáší Enola Gay z ranveje do vzduchu a začíná šest a půl hodiny trvající let do Japonska.

Ráno 6. srpna 1945 je krásné a jasné. Rusko lidé zde vidí jediné stříbrné letadlo, které se třpytí na obloze je to Enola Gay vypouští jednu bombu a 600 metrů přímo nad hlavou. Zde přesně v 8:15 ráno vybuchne a uran navždy změní vše. Skála ukutá v explodující hvězdě vybuchne jako nikdy předtím.

Vzali jsme kámen a donutili ho uvolnit svou sílu, čímž jsme draka probudili.

Lidé, kteří se nacházejí nejblíže výbuchu, se okamžitě vypaří v obrovském žáru a zanechají na chodníku své stíny Takto vypadá město Ferrara 6. srpna 1945, město zpustošené uranem. Po výbuchu jaderné zbraně nad městem se již vytvoří ohnivá koule o průměru 300 metrů, kterou znázorňuje červená koule, a ti, kteří nebyli zabiti při počátečním výbuchu a požáru, začnou v následujících týdnech umírat na následky radiace po výbuchu. Americké úřady trvají na tom, že lidé, kteří výbuch v Hirošimě přežili, netrpí nemocemi způsobenými ozářením.

Australan Wolford Burchett jako první západní novinář ve městě nachází něco, co svět nikdy předtím neviděl. Lidé trpí strašlivou nemocí, o které dnes víme, že je to akutní nemoc z ozáření.  Píšu to jako varování světu v Hirošimě stále záhadně a strašlivě umírají lidé na neznámé něco, co mohu pouze popsat jako atomový mor.

Všechny tyto jevy, které mi řekli, jsou způsobeny radioaktivitou uvolněnou výbuchem atomové bomby atomu uranu. Tato nemoc je něco, co svět nikdy předtím neviděl. Stopy této nové nemoci byly už ve starověké zemi, kde staré příběhy vyprávějí o velké síle pod zemí a právě zde jsem našel něco mimořádného. Tento obraz je opravdu fascinující. Je to starověké zdravotní varování. Ukazuje nemoc, kterou byste se nakazili, kdybyste narušili kameny. V této oblasti vidíte otoky na kloubech. Kupodivu tato země má jedny z nejbohatších ložisek uranu na zemi.

Dnes víme, že nemoc v Hašimě byla způsobena podivnou když bomba vybuchla, miliony jader uranu se rozštěpily, což se v přírodě nikdy nestává, a uvolnilo se neuvěřitelné množství energie, z níž jste mohli vidět teplo a světlo a tlakovou vlnu, ale také se uvolnila energie, kterou nevidíte.

Je to forma záření, stejně jako světlo, ale je tak vysoká, že je možné ji vidět.energie, že je pro naše oči neviditelná. Toto neviditelné záření prolétlo lidmi rychlostí světla dokonce i ti, kteří nebyli přímo zasaženi bezprostředními výbuchy, mají vážně poškozené buňky na molekulární úrovni. Tato nová nemoc je akutní radiační syndrom.

Uranová bomba zabíjela tak dlouho, dokud počet obětí nepřesáhl 100 000. Před Hašimou o uranu téměř nikdo neslyšel a teď najednou exploduje do povědomí všech lidí na Zemi. Brzy si pro uran pod touto zemí přijdou těžaři. Domorodci se bojí, že vyruší spícího draka a rozpoutají zemětřesení a oheň. Je to oheň nového věku, věku uranu.