The Attic

The Living Dead: Tři filmy o moci minulosti je druhým velkým televizním dokumentárním seriálem BBC
Britský filmař Adam Curtis. Byl původně vysíláno na BBC2 v roce 1995. V seriálu Curtis zkoumá různé způsoby že historie a paměť (národní i individuální) byly používány a manipulovány politiky a dalšími lidmi.

V této epizodě, vysílané  13. června 1995, se zkoumají národní ambice Margaret Thatcherové, zejména způsob, jakým použila veřejný sentiment ve snaze zachytit národního ducha ztělesněného ve slavných projevech a spisech válečného předsedy vlády Winstona Churchilla. Adam Curtis argumentuje, že tím, že se vrhne zpět nebo přivolá ducha britské „slavné minulosti“, aby splnil krátkodobé politické nebo národní cíle, se tento proces v dlouhodobém horizontu vrátil zpět a uvěznil invokátora ve společenských chorobách současnosti.

Příkladem jsou válečné úrovně vlastenectví vyvolané během krize na Falklandské válce, ve které se  drsné odhodlání Thatcherové shodovalo s národním sentimentem, jen aby se o několik let později rozptýlilo s událostmi, jako jsou nepokoje, které přispěly k její rezignaci.

Název je odkazem na podkrovní byt na půdě domu v Downing Street 10, vytvořený během  rekonstrukce domu Thatcherové, která odstranila staré obytné místnosti předsedy vlády ve spodních patrech a nahradila je zasedacími místnostmi z 18. století. Scény z působení premiérky Thatcherové se prolínají se scénami z psychologického hororu The Innocents (1961), filmové adaptace románu Henryho Jamese The Turn of the Screw.