The last farmer

Poslední farmář
neoliberalismus, globalizace a drobní zemědělci
dokument od Giuliana Girelliho

(Indonésie, Guatemala, Burkina Faso, Itálie 2011 – 90 min.)
Vyrobeno společností Maisong jako součást projektu Vytváření soudržnosti financovaného Evropskou komisí. Koprodukoval Associazione Documè a Babydoc Film

Zemědělství drobných zemědělců produkuje potravu pro 70% populace planety, zatímco průmyslové zemědělství pokrývá ne více než 30%. Nicméně 2,8 milionu lidí na světě žije za méně než 2 dolary denně. Většina z těchto lidí jsou zemědělci nebo bývalí farmáři, kteří nyní žijí ve stísněných městech jednoho z velkých měst na světě. Tento dokument je o nich, o globalizaci, a tudíž také o nás.

Poslední farmář zkoumá dramatické důsledky neoliberismu a globalizace na život drobných zemědělců na světě a sleduje rozvinutí denních událostí pro Baldomera v Guatemale, Agi v Indonésii a Aloise v Burkině Faso. Zahrnuje rozhovory s Lucianem Gallinem, Hira Jhamtani, Giorgiem Cingolanim, Magaly Rey Rosou, Mamadou Goitou a Robertem Schellinem.

Poznámky režiséra: Když jsem byl v Indonésii a uskutečnil první kolo výzkumu malého zemědělství v Asii, potkal jsem Agiho, farmáře z ostrova Bali. Bylo to ve skutečnosti tím, že jsem s ním a jeho rodinou strávil několik dní s cílem udělat první snímky, které jsem si uvědomil, že i náš dokument by měl být postaven podle kritérií soudržnosti s tématem, s nímž jsme se zabývali. Z tohoto důvodu jsem se místo toho, abych cestoval po celém světě, abych sbíral další příběhy o malých farmářích, jsem se rozhodl kontaktovat některé mé kamarády, kteří jsou dokumentaristy v Guatemale a Burkině Faso, aby mohli být příběhy o jejich zemi a jejich lidí. Bylo to trochu jako vytvoření dokumentu o „nulovém potravinovém kilometru“, který by se snažil vyhnout – pokud je to možné – přítomnosti výlučně „západního“ pohledu na věci.

Kredity
Režie: Giuliano Girelli
Střih: Giuliano Girelli a Enrico Giovannone (babydoc film)
kamera v Indonésii: Giuliano Girelli a Sara Scappin
kamera v Guatemale: Victorino Tejaxun Alquijay
kamerová práce v Burkina Faso: Abdoul M. Compaore
kamera v Itálii: Giuliano Girelli e Francesco Bordino
mix zvuku: Niccolò Bosio
hudba: Giuliano Girelli a Niccolò Bosio

Farmáři
Indonésie: I Ketut Sumiatra
Guatemala: Baldomera Xunic
Burkina faso: Eloïse Ouedraogo
Itálie: Roberto Schellino

Odborníci
Itálie: prof. Luciano Gallino (sociolog, ekonom) a Giorgio Cingolani (agrární ekonom)
Indonésie: Hira Jhamtani (ekologický aktivista)
Guatemala: Magali Rey Rosa (ekologický aktivista)
Mali: Mamadou Goïta (síť afrických zemědělských společností ROPPA)