Use and Abuse of Vegetational Concepts

Tato epizoda zkoumá, jak se teorie o strojích, jako je kybernetika a teorie systémů, aplikovaly na přirozené ekosystémy a jak to souvisí s falešným nápadem, že existuje rovnováha přírody.

Kybernetika byla aplikována na lidské bytosti, aby se pokusili vybudovat společnosti bez centrální kontroly. Samoorganizační sítě postavené z lidí na základě fantastického pohledu na přírodu. Arthur Tansley měl sen, kde zastřelil svou ženu. Chtěl vědět, co to znamená, aby studoval Sigmunda Freuda. Nicméně jedna část Freudovy teorie byla, že lidský mozek je elektrický stroj.

Tansley byl přesvědčen, že když by byl mozek propojen, tak byl celý přírodní svět v sítích nazýván ekosystémy, které podle jeho názoru se staly samostabilizující  a samočinně korektivní a regulovaly přírodu, jako by byla strojem. Jay Forrester byl časný průkopník v kybernetických systémech, který věřil, že mozky měst a dokonce i společnosti žijí v sítích zpětnovazebních smyček, které je řídí a myslel si, že počítače mohou určit účinky zpětných smyček.

Kybernetika proto považovala lidi za uzly v sítích, jako stroje. Ekologické hnutí tuto myšlenku také přijalo a vidělo přírodní svět jako systémy, jak vysvětlovalo, jak by přirozený systém mohl stabilizovat přirozený svět prostřednictvím přirozené zpětné vazby. Norbert Wiener stanovil, že lidé stroje a ekologie jsou prostě uzly v síti ve své knize Kybernetika nebo Řízení a komunikace v zvířatech a stroji a tato kniha se stala biblí kybernetiky.

Howard T. OdumEugene Odum byli bratři. Howard shromáždil data z ekologických systémů a vytvořil elektronické sítě, aby je simuloval. Jeho bratr Eugene pak vzal tyto myšlenky, aby se stal srdcem ekologie a hypotéza pak se stala jistotou. Nicméně tuto myšlenku zkreslili a zjednodušili údaje v mimořádné míře. Tato ekologie byla vyvážena a stala se nepřehlédnutelným a nevědeckým předpokladem.

Buckminster Fuller Menu v 60. letech 20. století

Buckminster Fuller vynalezl radikálně novou strukturu geodesickou kopuli, která emulovala ekosystémy tím, že byla vyrobena z vysoce spojených poměrně slabých částí. Jeho další myšlenky založené na systému inspirovaly hnutí Counterculture a sestavily obce lidí, kteří se považují za uzly v síti bez hierarchie a používají zpětnou vazbu, aby se pokoušeli ovládat a stabilizovat své společnosti a používali své kopule jako stanoviště. Tyto společnosti se většinou rozpadly během 3 let.

Také ve šedesátých letech minulého století Steward Brand natočil demonstraci síťového počítačového systému s grafickou myší a klávesnicí, které věřil, že zachrání svět tím, že posílí lidi podobným způsobem jako obce, aby byly svobodné jako individualisté. V roce 1967 Richard Brautigan publikoval poezii All Watched by Machines of Loving Grace, která vyzvala k kybernetické ekologické utopii skládající se z fúze počítačů a savců žijících v dokonalé harmonii a stabilitě. V sedmdesátých létech nové problémy, jako je přeplnění omezené přírodních zdrojů a znečištění, které nemohly být řešeny normálními hierarchickými systémy.

Jay Forrester uvedl, že věděl, jak tuto problematiku řešit a jakou teorii aplikovaných systémů řeší problém a propočetl schéma kybernetického systému pro celý svět. To se změnilo v počítačový model, který předpovídá kolaps populace. To se stalo základem modelu, který byl používán Římským klubem a výsledky z něj byly publikovány v dokumentu „Limity růstu“. Forrester pak argumentoval pro nulový růst udržet ustálený stav stabilní rovnováhu v rámci kapacity Země.

Jan Smuts  – Ačkoliv to bylo protichůdné pro  mnoho lidí v rámci hnutí životního prostředí, protože model neumožnil lidem změnit své hodnoty stabilizovat svět a také oni že model se snažil zachovat a prosazovat současnou politickou hierarchii. Arthur Tansley, který vynalezl termín ekosystém, kdysi obvinil polního maršála Jana Smutse ze zneužití vegetativních konceptů. Smuts vynalezl filozofii nazvanou holismus, kde měli všichni správné místo, které mělo být řízeno bílými rasami.

Protestující ze 70. let tvrdili, že se objevilo stejné koncepční zneužívání předpokládaného přirozeného řádu, že se skutečně používalo pro politickou kontrolu. V té době existovala všeobecná víra v stabilitu přirozených systémů. Nicméně praskliny se začaly objevovat, když byla provedena studie o vztahu dravec – kořist vlka a elků. Bylo zjištěno, že divoká populace kolísala během staletí. Další studie zjistily obrovské rozdíly a výrazný nedostatek homeostázy v přírodních systémech.

George Van Dyne se pak pokusil vybudovat počítačový model, kterým se pokusil simulovat kompletní ekosystém založený na rozsáhlých datech z reálného světa, aby ukázal, jak stabilita přirozených systémů skutečně funguje. K jeho překvapení se počítačový model neuskutečnil jako elektrický model Odums. Důvodem tohoto nedostatku stabilizace bylo to, že použil rozsáhlé údaje, které přesněji odrážejí realitu, zatímco Odums a jiní předchozí ekologové „nemilosrdně zjednodušili přírodu“.

Vědecká myšlenka se tak ukázala jako neúspěšná, ale prvotní nápad zůstal a dokonce rostl, protože zřejmě nabídl možnost nového egalitářského světového řádu. V roce 2003 proběhla vlna spontánních revolucí přes Asii a Evropu. Bez jakékoli centrální kontroly vůbec nikdo nebyl zodpovědný, s výjimkou internetu, a nebyly zřejmé žádné obecné cíle kromě sebeurčení a svobody.

Zdálo se, že to ospravedlňuje přesvědčení počítačových utopistů. Nicméně svoboda těchto revolucí ve skutečnosti trvala jen krátkou dobu. Adam Curtis je porovnal s hippie komunitami, které se během tří let rozpadly, když silní členové skupiny začali šikanovat ty nejslabší, a slabší členové se nemohli spojit ke své vlastní obraně, protože budovat mocenské struktury bylo zakázáno společenskými pravidly.

Adam Curtis uzavírá tento díl tvrzením, že je zřejmé, že zatímco samoorganizující síť je dobrá při organizaci změn, je mnohem méně dobrá v tom, když přichází další lidé do sítě a síť opouštějí lidi bezmocní, čelící lidem, kteří už jsou na světě.