What the Health

Filmový dokument o tom, jakou stravu lidé konzumují a jaké důsledky to má pro jejich zdraví. Odhalení příčiny všech závažných nemocí a cesta k jejich vyléčení bez chemie a operací.

… Anglicky s českými titulky. Zkrácená verze s komentáři Petra Duchoně, upravená pro české zájemce o zdraví v souvislosti se stravou. Délka 49 minut, originál má 97 minut. Autorem filmu je Kip Andersen, který v roce 2014 uvedl svůj film Cowspiracy: The Sustainability Secret (Cowspiracy: Klíč k udržitelnosti).

– Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes ráno označila zpracované maso, jako je slanina a párek za karcinogenní. Přímo související se vznikem rakoviny. – Zpracované maso způsobuje rakovinu. – Hotdogy nebo slanina mohou být stejně nebezpečné jako kouření. – Světová zdravotnická organizace prověřila přes 800 studií z 10 různých zemí a nalezla přímou souvislost konzumace zpracovaného masa a rakoviny. Jen jedna porce uzeniny denně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou střeva a konečníku o 18 %. Neměl jsem tušení, že to, co jíme, má vliv na rakovinu, stejně jako jsem si nemyslel, že bych jedl moc zpracovaného masa, než jsem si uvědomil, že zpracované maso jsou hotdogy, slanina, klobásy, salámy, šunky, pepperoni, různé nářezy a plátky, v podstatě všechno, na čem jsem vyrostl. Světová zdravotnická organizace klasifikovala zpracované maso jako karcinogen 1. stupně. Stejně jako cigarety, azbest a plutonium. Červené maso zařadila mezi karcinogeny 2. stupně. Takže jsem celé dětství jakoby kouřil? Pokud je červené maso ve stejné skupině jako cigarety, jak může být legální, aby to jedly děti? Myslel jsem, že to jsou nové informace ale mnoho z těch studií existovalo již 50 let. Nemohl jsem uvěřit tomu, že jsem prakticky celý život konzumoval zpracované maso a teprve až teď zjišťuji, jak nebezpečné to je. Proč jsem o tom nikdy neslyšel od Americké Onkologické Společnosti (ACS), největší národní onkologické organizace? Když jsem navštívil jejich web, byl jsem překvapen, že žádná z těchto informací nebyla na hlavní stránce. Ještě více šokující bylo, že na jejich stránce se zdravou výživou, dokonce doporučovali konzumaci potravin ze skupiny karcinogenů 1. stupně, jako zpracovaného krocana a konzervované maso. A to po tom, co Světová zdravotnická organizace přezkoumala přes 800 studií definitivně spojujících zpracované maso s rakovinou. – Vláda a média obviňují téměř jen nedostatek pohybu a sladkosti, jako příčinu cukrovky. Chtěl jsem hovořit se současným expertem na spojení výživy a cukrovky.

Šel jsem si promluvit s předním lékařem, expertem na cukrovku, Dr. Nealem Barnardem. Jakou roli hraje cukr ve vzniku cukrovky? – Tohle mě přivádí k šílenství. Cukrovka není a nikdy nebyla způsobena konzumací velkého množství sacharidů ani ji nezpůsobuje konzumace cukru. Příčinou cukrovky je strava, která zvyšuje obsah tuku v krvi. Mluvím o typické masité – živočišné stravě. Podívejte se do buňky lidského svalu a uvidíte, že hromadí malinké částice tuku, které překážejí inzulínu. To znamená, že cukr z potravin, které jíte, se nemůže dostat tam, kam patří. Nahromadí se v krvi a to je cukrovka. – Nikdy jsem neslyšel, že by maso bylo spojováno s cukrovkou. Všem nám říkali, že ji způsobují cukr a obezita.

Renomovaný bariatrický chirurg Dr. Garth Davis, souhlasí. – Každý si myslí, že cukrovku způsobují sacharidy. Existuje rozsáhlá studie na 500 000 lidech. Role sacharidů ve spojení s cukrovkou je opačná. Jinými slovy, čím více sníte sacharidů, tím méně budete mít cukrovku. Souvislost to má s masem. To je ten moment poznání. Škroby a sacharidy jsou dobré. Nejsou nezdravé. Ta myšlenka, že po sacharidech se tloustne, je naprosto absurdní. Sacharidy samy o sobě tuk netvoří. Ve svalech a játrech máme zásoby sacharidu jménem glykogen. Takže pokud jíme sacharidy, uloží se, nebo je spálíme.

Teď si vezměte tuk, který se rovnou stane vaším tukem. Vaše tělo nemůže proměnit sacharidy na tuk, pokud to vážně nepřeháníte s kaloriemi. Obezita je v podstatě rozsudek smrti. Máte o dost větší riziko rakoviny. Téměř určitě budete mít cukrovku. Nikdo nechce zesměšňovat nadváhu a všichni chceme být spokojení se svými těly ale tohle hnutí za spokojenost s našimi těly nás udělalo spokojenými s nemocnými těly. A to je velký problém.

Jdu do nemocnice a rozhlédnu se kolem, lidé na dialýze, všichni ti nemocní lidé, všechny jejich nemoci, jsou kvůli tomu, co lidé jedí. – Když sním cukrovinku, cukr je lákavý, jako trojský kůň, ale uvnitř té sušenky číhá velké množství másla, po kterém přiberete. To je ta část, která vede k cukrovce. Je to tučné jídlo, na cukru tolik nezáleží.

– Není to tak, že by byl cukr dobrý. Neobsahuje žádné nutrienty, má vysoký obsah kalorií, ale pokud jíte cukr, nedostanete hned zánět. Pokud jíte cukr, neucpávají se vám cévy. Pokud jíte cukr, vaše tělo ho většinu uloží, jako glykogen anebo ho spálí, jako kalorie. Všechna ta pozornost zaměřená na cukr odvrátila pozornost od masa, mléčných výrobků, vajec vepřového, krůtího, kuřecího…

– Lidé potřebují pochopit, že pokud jejich dítě dostane cukrovku, tak si právě zkrátilo život o 19 let. Mluvíme tu o životě a smrti. – Když mluvíme o srdečních onemocněních, řekl bych, že role alkoholu je velmi malá. Role cukru je také velmi malá. Kouření hraje velkou roli, ale dobrá zpráva je, že většina lidí přestala nebo nikdy nezačala. Problém s konzumací živočišné stravy je, že její podíl na srdečních onemocněních je obrovský, a že je všudypřítomná.

– Všechny ty nákladné testy, procedury, bypassy, léky, které nemají s příčinou onemocnění nic společného. Takže zemřete na řešitelné onemocnění, jehož příčinu nikdo neléčil. – Když konzumujeme toxiny z bakterií z mrtvých tkání živočichů, během minut se uvnitř nás začne tvořit zánět, čímž paralyzujeme své tepny. A tak začíná tuhnutí tepen, nejsou schopné se uvolnit. Netrvá to desetiletí pravidelného pojídání nezdravého jídla. Mluvíme o poškození, které se děje během jednotek minut, po tom co jídlo projde vašimi ústy.

– Mnoho lidí končí s diagnózou Alzheimerovy nemoci, ačkoliv to Alzheimerova nemoc není. Převážná většina lidí trpí demencí, protože přes jejich úzké, ucpané cévy v mozku, neproudí dostatek okysličené krve, takže nervové buňky nemají z čeho žít. Krevní oběh do těch malých ucpaných cévek vlévá tuk, cholesterol a další.

– Je docela jasné, z pohledu výzkumu rakoviny a z pohledu výzkumu srdečně-cévních onemocnění že živočišná bílkovina má obrovský vliv. – Je kuře zdravější? Jako byste se zeptal, jestli je lepší se oběsit se nebo zastřelit.

– Maso, které bych eliminoval z výživy Američanů, je drůbež. Krocani, krůty a kuřata. Jejich úžasné reklamy přesvědčily lidi, “že bílé maso je zdravější.”

– Největší zdroj sodíku ve výživě dospělých Američanů je kuřecí. Můžou to označit, jako naprosto přírodní kuře, ale napichují to solenou vodou. Myslím, že více než 800 miligramy sodíku.

– Heterocyklické aminy jsou čisté karcinogeny, které mohou vzniknout v jakémkoliv typu masa, které se tepelně zpracuje, ale největším zdrojem je kuřecí. Poslali jsme výzkumníky do rychlého občerstvení a rodinných restaurací. Nejenom, že v úplně všech byly karcinogeny. Ale našly se v každém jednom vzorku kuřete, který odebrali. Když někdo přivede svoji rodinu a koupí si kyblík kuřecích kousků, nikdo je neupozorní, že to obsahuje karcinogeny. Pokud prodáváte lidem karcinogeny, měli byste je varovat, že tam jsou.

– Ale Americká Onkologická Společnost motivuje lidi vyměnit červené maso za bílé. Proč by Americká Onkologická Společnost říkala lidem, aby vyměnili jeden karcinogen za druhý, když studie Harvardské Univerzity ukázala, že muži s rakovinou prostaty, kteří konzumovali velké množství kuřecího, zvýšili čtyřnásobně riziko růstu nádoru?

– Zdrojem špatného cholesterolu číslo 1 je v Americe kuřecí. Díky objemu, ve kterém se konzumuje. Grilované kuře, organické kuře, pořádný kus kuřete… Jeho téměř totožný obsah cholesterolu na gram, jako hovězí naznačuje, že díky míře, ve které se konzumuje, je zdroj číslo 1, následován vejci.

– Nikdy jsem o vejcích moc nepřemýšlel. Bral jsem je jako součást zdravé stravy. Ale pak jsem objevil studii naznačující, že konzumovat 1 vejce denně, rovná se vykouření 5 cigaret. – Žloutek slepičího vejce je nejkoncentrovanější zdroj nasycených tuků a cholesterolu. Je to zdroj, který má živit kuřátko po 21 dní jeho vývoje. Je to čistý tuk a cholesterol. Když si tohle dáme do krevního oběhu, obalí to naše červené krvinky, naše krev je hustší a vazká. Změní to hormonální rovnováhu. Zvyšuje to hladinu cholesterolu. Na konzumaci vaječného žloutku není nic zdravého.

Podařilo se mi ale oslovit prezidenta americké univerzity kardiologie, Dr. Kima Williamse. – Univerzita kardiologie (American College of Cardiology) je stále rostoucí, nyní 47 tisíci členná organizace s cílem snížit počet srdečních onemocnění a zlepšit pacientům život. Když se podíváte na spojitost mezi vysokým tlakem, cukrovkou a úmrtností mužů, můžete ji redukovat dál a dál tím, čím více vynecháte živočišných produktů.

– A co ryby? – S rybami je to maličko jinak. Máme celkem 4 obavy, které jsou PCB (polychlorované bifenyly), rtuť, nasycené tuky a cholesterol. Obzvlášť cholesterol. Můžete sníst tuňáka dělaného na vodě, který ho bude mít skoro méně, než sklenice mléka, ale taky lososa, který ho má více než vepřové. – Podívejte se na to objektivně a přijdete na to, že ryby jsou nasáklé rtutí. A to je proč vás v mnoha státech varují “Nejez příliš mnoho ryb, jinak v sobě budeš mít příliš mnoho rtuti a to tě může zabít.”

– Ryby jsou potravou pro další ryby, takže větší ryba, co jí menší ryby v sobě hromadí všechny ty pesticidy a herbicidy. Velké ryby, včetně lososa, o kterém si lidé myslí, že je zdravý. Popravdě je množství pesticidů a herbicidů ve tkáních těchto ryb šokující. Dále podporují růst karcinogeny a množství estrogenu.

– Řeknou vám “No, ale v sardinkách musí být menší koncentrace těch toxických látek než v těch větších rybách?” Když je něco méně toxické, neznamená to, že je to zdravé. Je to prostě jen méně toxické.

– Uměle chovaná ryba není o nic zdravější. Všechna ta antibiotika, kterými tato zvířata musí být krmena, podobně jako v drůbežích chovech. I ryby mají infekce. Mají plísně a bakteriální infekce, takže jim musíte dávat fungicidy a antibiotika. Všechny tyto látky se v rybách také hromadí.

– Vždy jsem věděl, že znečištění je pro naše zdraví nebezpečné, ale nikdy mi nedošlo, že znečištění životního prostředí ovlivňuje naše jídlo.

– Dioxiny jsou nejvíce toxické látky vyrobené člověkem, známé tím, že způsobují různé problémy. Způsobují endometriózu, způsobují rakovinu, poškozují endokrinní systém. Většina těchto látek (93 %), pochází z konzumace masa a mléčných výrobků, protože se jejich konzumace zvyšuje. Samozřejmě můžete být těmto toxinům vystaveni tak, že je inhalujete. Trvalo by ale 14 let než byste vdechli takové množství dioxinu, co kráva spase za jeden den.

Dioxin se kumuluje v tuku, což zahrnuje mléko i maso. Proto každý, kdo konzumuje maso nebo mléčné výrobky, dostane dávku dioxinu. Tím víc, čím výš v potravinovém žebříčku jsme. Muži nemají možnost se dioxinu zbavit, ženy mají možnosti dvě. Obě zahrnují těhotenství. Jedna cesta je, že se dioxin přes placentu dostane do rostoucího plodu a ta druhá je, že vyjde ven v mateřském mléku. Takže jestli matka konzumuje maso a mléčné výrobky a kojí své dítě, pak největší následky vystavení toxinům, jako je rtuť a dioxiny, ponese dítě.

– Těhotným ženám se doporučuje vyhnout se určitým druhům ryb, ale co všechny ty ostatní živočišné výrobky, které jim schvalují? Představte si všechny ty toxiny, které ovlivňují vývoj plodu, abnormality v reprodukčních schopnostech, vývojové vady a hormonální problémy, přímo když dítě roste, v nejkritičtější fázi vývoje.

– Dělá vám starosti, když lidé říkají: “Neměla bys teď pít trochu mléka, když jsi těhotná?” “Neměla bys teď jíst ryby, když si těhotná?” Kdo si myslíte, že ponese následky všech těch chemikálií?

– Všechny toxiny ze životního prostředí a toxiny z jídla, kterým jsou krmena, se hromadí v jejich tkáních a jsou zaneseny do těla matky a naneštěstí i do těla dítěte, pokud tyto produkty konzumujete během těhotenství. To zahrnuje antibiotika, hormony a steroidy, kterými jsou krmena zvířata. Komerční chovy jsou ve velkém krmeny GMO kukuřicí a sójou, které jsou napuštěné pesticidy. PCB (polychlorované bifenyly) jsou od 70. let zakázány, ale zůstaly v životním prostředí, a dioxiny. Všechny tyto složky mohou způsobit hormonální, reprodukční a vývojové vady.

– Vždy jsem se obával možných vlivů GMO potravin na zdraví, ale pak jsem zjistil, že nejvíce GMO plodin je zkrmeno zvířaty v živočišném průmyslu, nejvíce krávami v mléčném průmyslu. Tento fakt, se vším, co jsem se dozvěděl o bio-akumulaci, udělal z mléčných výrobků něco hrozného, obzvlášť když si vybavím, kolik sýrů jsem za svůj život snědl.

– Když se zamyslíte, sýr je úžasný produkt. Je to nejspíš jedno z nejběžnějších jídel, které ohrožuje zdraví a vy jím doopravdy krmíte lidi. Zamyslete se nad tím. Máte živočišný produkt, který obsahuje všechny ty toxické látky. Je to vysoce zpracovaná potravina, která má přirozeně vysoký obsah nasycených tuků, ale my si to ještě osolíme.

– Existuje silné spojení mezi mléčnými výrobky a autoimunitními onemocněními, dále se mohou objevit problémy, jako zvýšené zahlenění, zhoršení nebo vyvolání astmatu, nejen u náchylných dětí, ale i u dospělých. Dále existuje možnost vlivu mléčných výrobků na roztroušenou sklerózu a cukrovku I. typu, která je vlastně autoimunitní onemocnění, a na revmatologické problémy.

– Kravské mléko je růstová výživa pro tele. To je to, co to doopravdy je. Na celé zeměkouli neexistuje dítě nebo člověk, který by doopravdy potřeboval kravské mléko víc než by potřeboval mléko žirafí nebo myší.

– Většina lidí trpí intolerancí laktózy. To je běžně známá věc. Proč by vaše tělo mělo vyrábět enzym, který tráví laktózu, po ukončení kojení, v dospělosti?

– 73 % Afro-Američanů trpí intolerancí laktózy, 95 % Asiatů, zhruba 70 % původních obyvatel Ameriky, a okolo 53 % hispánských Američanů trpí intolerancí laktózy. Naše vláda vyzývá Afro-Američany ke konzumaci potravin, o kterých ví, že z nich onemocní. Nakonec tím, že mi vláda, jako Afro-Američanovi prodává jídlo, z kterého budu nemocný, docílí akorát vyšších výdělků mlékáren, jako kdyby to byl projev institucionalizovaného rasismu.

– Ano, mléko je riskantní jídlo pro lidskou konzumaci. Jako pediatr to vidím denně, děti trpící stavy, které jsou spojeny nebo asociovány s konzumací mléčných výrobků, jako jsou ekzémy, akné, zácpa, Gastroezofageální reflux nebo nedostatek železa, anémie. Bílkoviny z kravského mléka jsou největším alergenem.

– Lidé řeknou “No ne, já to chci bez hormonů, nechci tam přidané hovězí růstové hormony,” ale mléko je samo o sobě růstová tekutina, obsahující pohlavní hormony a steroidy, jako estrogen a progesteron. Popravdě, nezáleží, jestli je to běžné nebo bio mléko. Mléko bez hormonů je protimluv. Bio mléčné výrobky mají stejně nenasycených tuků a cholesterolu a galaktózy, a všech těch věcí, které tolik nechcete v běžném mléku.

– Jedna z látek, které mléčné výrobky obsahují, je hnis. Dokonce máme zákony, které regulují množství hnisu, které může být v mléku, aby se ještě mohlo prodávat. Myslím, že je to 750,000 buněk hnisu na 1 ml mléka. Protože nechceme, aby tam toho hnisu bylo příliš, lidé by mohli namítat, že pijí samotný hnis. Vlastně, pod sýrem si můžete klidně představit sražený kravský hnis.

– Výzkumníci studovali vývoj kostí u dětí, je jedno, zda šlo o stresové nebo jiné zlomeniny, pití mléka poskytovalo nulovou ochranu. Mléko neposiluje kosti. Výzkumníci z Harvardu zkoumali velkou skupinu žen starších 18 let. Ty, co konzumovaly mléko měly proti zlomeninám nulovou ochranu. Takže to staré tvrzení, že konzumace mléka vám posilní kosti do budoucna, je mýtus.

– Mezi lidmi, kteří pijí mléko, je vyšší výskyt zlomenin kyčle, vyšší výskyt rakoviny a umírají dříve.

– Ukázalo se, že země, které mají vysokou spotřebu mléka, mají také vysoký výskyt osteoporózy. Takže je jasné, že konzumací mléka své kosti neochráníte. Při hlubším hledání jsem objevil také spojitost mléka s různými typy rakoviny. Tak, jako mnozí z nás jsem si myslel, že většina rakoviny je genetická, ale pouze 5 % až 10 % rakoviny je doopravdy genetická.

– Každá rakovinná buňka je způsobena mutací DNA, ale to není dost, to může způsobit první nádorovou buňku, a jedna rakovinná buňka ještě nikoho nezabila. Ani dvě rakovinné buňky nikdy nikoho nezabily, ale miliarda rakovinných buněk, a máme tu problém. Potřebujeme snížit růstové faktory v našem těle, jako je IGF-1. (Insulin Growth Factor 1) Je to hormon, který podporuje růst rakoviny, obsažený v každém stádiu rakovinné buňky, růstu, šíření a metastázi. Příjem jakékoliv živočišné bílkoviny zvyšuje hladinu IGF-1.

– Mléčné produkty zvyšují riziko různých druhů rakoviny, obzvláště těch spojený s hormony. S rakovinou prsu, prostaty vaječníků… Takže tenhle produkt, ani ve svém nejčistším stavu, v jakém byste ho chtěli konzumovat, nese riziko. – Zjistil jsem, že mléčné produkty mohou zvýšit riziko rakoviny prostaty o 34 %. A ženám, které měly rakovinu prsu, může jedna porce mléka denně zvýšit riziko úmrtí na rakovinu o 49 %, a riziko úmrtí obecně na 64 %.

– Ukázalo se, že protein Kasein, hlavní mléčná bílkovina, zejména v sýrech, se rozloží v trávicím traktu a vytvoří takzvané kasomorfiny, sloučeniny velice se podobající morfinu. Ty putují do mozku a vážou se na totožné receptory jako heroin. Neberte mě špatně, není to až tak silné jako heroin, ale je to dostatečně silné na to, abyste si přišli pro další a další a další, i přes to, že přibíráte na váze, zhoršuje se vám zdraví víc než kdy jindy, ale sýr vás dále láká.

– Kasomorfin také může hrát roli u Syndromu náhlého úmrtí kojence, a také u Autismu. To je jeden z důvodů, proč nechceme, aby kojenci pili kravské mléko.

– Lidské mateřské mléko má 2,7 gramů kaseinu na litr v porovnání s 26 gramy na litr u kravského mléka. To je prakticky desetkrát více. Není divu, že je tak návykové. Díky tomu hovoru o závislosti jsem se zamyslel nad tím, kolik různých léků dostávají zvířata. A tak jsem šel do sídla Centra pro bezpečnost potravin. Toto Centrum je je nejdůležitější národní spolek regulující léky pro lidi i zvířata. Šel jsem tam, abych zjistil, jestli se musíme obávat léků v jídle.

– Víme o alespoň 450 různých lécích, které jsou zvířatům podávány buď samostatně, nebo v kombinaci. Tyto léky se zvířatům podávají z různých důvodů. Velmi málo z nich je prospěšných zdraví spotřebitelů.

– Existují farmaceutické společnosti, které tvrdě pracují, aby se ujistily, že prodají hodně léků lidem chovající krávy, prasata a kuřata.

– Farmaceutický průmysl prodává 80 % všech antibiotik vyrobených ve Spojených Státech živočišnému průmyslu. Zbytky antibiotik zůstávají v mase. Další bakteriostatika zůstávají v mase. V mase se nachází i ractopamin. (pro urychlení růstu svaloviny) Stejně tak hormony. Takže mluvíme o asi čtyřech různých lécích. Všechny mohou být v tom samém kusu masa. Ale farmaceutické společnosti mají dokázat bezpečnost léků pro zvířata. Netestují ty léky, aby zjistily jaký mají vliv na lidi. Zkoumají jen jak tyto léky působí na zvířata.

– Snažíme se o nich získat informace z vědeckých studií a enviromentálních studií poskytnutých federálními úřady. Ale dostaneme pouze stránky a stránky začerněných informací, jelikož společnosti tvrdí, že jde o důvěrné obchodní informace.

– A tak spotřebitelé netuší, co je obsaženo v produktech, které konzumují.

– Takže to, o kolik více onemocníme a o kolik více se znečišťuje životní prostředí, je firemní tajemství.

– Když jde o živočišný průmysl, stejně jako o tabákový průmysl, společnosti mají pevné zájmy v tom, aby se ujistily, že se na veřejnost nedostanou informace o rizicích a následcích konzumace těchto léků.

– Máme systém, ve kterém zvířata žijí ve svých vlastních výkalech, žijí vedle zvířat, která jsou nemocná nebo mrtvá a jsou s nimi uvězněná v klecích. Bakterie mají sklon se šířit. V těchto nechutných podmínkách vznikají patogeny, které vytvářejí rezistenci na antibiotika. Veřejnost je jim čím dál více vystavena.

– Už existují lidé, kteří zemřeli na salmonelu a jiné věci, které sníte. Každý rok zemře ve Spojených Státech asi 3000 lidí. To je vyšší počet než počet lidí, kteří byli zabiti 11. září v New Yorku ve Dvojčatech. Vždy jsem si myslel, že neexistuje prevence cukrovky I. typu, ale pak jsem začal hledat a našel nespočet studií odkazujících na spojitost mezi konzumací mléčných produktů v útlém věku a cukrovkou I. typu.

– Tohle je potrava stvořená pro telata. Bílkovina z kravského mléka se dostane do krve a tělo řekne „Hele, tohle tady nemá být.“ Vytváří se protilátky proti bílkovině z kravského mléka, které pak napadají slinivku a ničí ji. – Jak je tedy možné, že Americká Diabetologická Asociace tohle nemá uvedené na úvodní stránce jejich webu? Proč před tím nevarují všechny rodiče, i kdyby šlo pouze o malou šanci? Proč vůbec doporučují lidem jíst potraviny, které mají spojitost s cukrovkou? Zdá se, že všechny velké zdravotnické organizace doporučují lidem jíst právě ty potraviny, jejichž konzumace souvisí s chorobami, proti kterým mají tyto organizace bojovat. Americká Kardiologická Asociace propagující hovězí, Americká Onkologická Společnost propagující průmyslově zpracované maso, růžové stužky na mléčných produktech, a krevety obalené ve slanině na stránkách Americké Diabetologické Asociace.

A pak se to všechno propojilo. Co kdyby? A bylo to tam. Americká Diabetologická Asociace dostávala peníze od Dannone, jednoho z největších producentů mléčných jogurtů na světě, peníze od Kraft Foods, výrobce průmyslově zpracovaného sýru Velveeta, od Oscara Mayera – průmyslově zpracované maso, Lunchales – průmyslově zpracované pokrmy pro děti, a od Bumble Bee Foods, výrobce konzervovaného masa. Americké Onkologická Společnost brala peníze od Tysonu jednoho z největších producentů masa na světě a od Yum! Brand, majitele Pizza Hut, KFC a Taco Bell. Susan G Komen měla bojovat proti rakovině prsu a přitom byla firemní partner s KFC, Dietz & Watson – zpracovaným masem a Yoplait jogurty. A Americká Kardiologická Asociace byla pravděpodobně nejvíce znepokojující ze všech. Brala statisíce dolarů od hovězích a drůbežích průmyslů, a producentů mléčných produktů. A další milióny dolarů od fast-foodů a producentů průmyslově zpracovaného masa. Každá z těchto organizací brala peníze od masných a mléčných firem, jejichž produkty jsou spojeny s příčinami těchto nemocí. To je jako by Americká Plicní Asociace brala peníze od tabákového průmyslu.

– A pak je tu farmaceutický aspekt věci. Skutečnost, že v loby je velmi silný farmaceutický průmysl, který má obrovský zájem na zachování statusu quo. – Chronická onemocnění jsou dojné krávy farmaceutického průmyslu. – Ve výrobě výztuží srdečních tepen je 5 miliard dolarů (114 miliard Kč). Copak by farmaceutický průmysl chtěl, aby to zmizelo? Léky na cholesterol a zvýšený tuk vydělávají 35 miliard dolarů (796 miliard Kč). Copak by ten průmysl chtěl, aby to zmizelo?

– Mluvím o tom, že farmaceutický průmysl efektivně ovládá to, co se učí lékaři.

– Většina výzkumů se netýká prevence, týká se medikace, kterou můžeme užívat na určité onemocnění.

– Při konvenční léčbě, ať už je to léčba autoimunitního onemocnění nebo stavů jako je vysoký tlak nebo cukrovka, vám je řečeno, že musíte brát léky a to nejen týden nebo měsíc nebo rok, je vám řečeno, že musíte brát léky už navždy. Máte jistotu, že pokud budete poslouchat rady svého doktora, budete nemocní navždy, nikdy vám nebude lépe. To je vaše jistota. Protože jejich strategie je pouze o manipulování symptomy, ne léčení základní příčiny. – Přijdete s diagnózou, dostanete hromadu prášků, které nemají nic společného s léčením příčiny nemoci nebo jdete na procedury, které nemají nic společného s léčením příčiny nemoci.

– Je to lež, když řeknou: „Tenhle prášek pomůže zprůchodnit vaše tepny.“ „Tenhle vás zachrání před mrtvicí.“ Ne, nezachrání. Lidé, kteří berou tyto a jiné prášky, pořád mají infarkty, pořád mají mrtvice. Tenhle prášek neodvrátí nemoc, a tenhle nezmenší nánosy cholesterolu. Je to obrovský klam.

– Léčení chronických nemocí jako jsou onemocnění srdce, rakovina a cukrovka je byznys vydělávající 1,5 triliónů dolarů. To se rovná HDP desáté nejbohatší země na světě. Znovu jsem prozkoumával financování zdravotnických organizací a bylo to tam znovu. Všechny organizace přijímaly milióny dolarů od farmaceutických firem, které vydělávají miliardy dolarů z těch samých onemocnění, které mají tyto zdravotní organizace vymýtit. Zdá se, že se jedná o vážný střet zájmů, ledaže by vyléčení nemocí nebylo jejich skutečným cílem. Farmaceutický průmysl utrácí více peněz za lobování než kterýkoli jiný průmysl. Stejně jako živočišný průmysl, farmaceutický je tak mocný, že píšou své vlastní zákony, díky kterým jsou uvězněni aktivisté, aby byli umlčeni.

– Vláda se obklopuje kýmkoli, od koho dostane nejvíce peněz. Třeba farmaceutický průmysl, který jde ruku v ruce s živočišným průmyslem. Pumpují do vlády peníze a jiné prostředky a na oplátku jim vláda dá, co chtějí: dotace, uvězňování aktivistů. Myslím, že je to vypovídající jak těžce tyto průmysly pracují a utrácejí takové peníze, aby kriminalizovali někoho jen za pořízení fotky, za nahrávání toho, co se děje uvnitř těchto zařízení a za uveřejňování těchto záznamů. Schovávají se za zdmi. V podzemí. Schovávají se v tajných zařízeních, o kterých nikdo neví, a pokud by o nich věděli, byli by šokovaní a pobouření. Myslím, že nikdo nechce přemýšlet nad tím, že jejich léky a jídlo pocházejí z těchto míst. A proto si myslím, že mohou vznikat takové zákony o živočišném průmyslu. Snaží se umlčet lidi, kteří chtějí mluvit otevřeně a ukázat pravdu.

– Už jsem slyšel dost. Byl jsem znechucen korupcí, chamtivostí, zkažeností a zneužíváním, o kterých jsem se dovídal. Ta samá zvířata, která zabíjíme, zabíjejí nás a naši planetu. Ale tolik lidí každý den konzumuje maso a mléčné výrobky. A tolik se staráme o to, abychom měli dostatek bílkovin. Musíme jíst maso, abychom získali kompletní bílkovinu? Pane bože, pane bože. To opravdu chcete, abych skočil z téhle budovy? Zaprvé, veškeré bílkoviny pocházejí z rostlin. Raději to zopakuji. Veškeré bílkoviny jsou prvotně vytvořeny rostlinami. Veškeré. Není tedy nutné jíst živočišnou tkáň, abychom získali bílkoviny. Pouze rostliny jsou schopné rozložit molekuly dusíku ze vzduchu a vložit dusík do aminokyselin, které pak tvoří bílkoviny. Veškerá bílkovina, kterou získáte ze zvířete je vlastně recyklovaná rostlinná bílkovina. Jakmile je vaše strava kaloricky adekvátní, i kdyby to byla jen hnědá rýže a brokolice, kterých byste konzumovali dost, dostali byste dostatek kvalitních bílkovin. 2000 kalorií hnědé rýže a brokolice vám poskytne asi 80 gramů bílkovin denně. To zahrnuje všechny esenciální aminokyseliny, které potřebujete k udržení optimálního zdraví. Obiloviny jsou plné bílkovin. Luštěniny jsou plné bílkovin. Zelenina je plná bílkovin. Vážně bychom měli konzumovat rostlinné bílkoviny, protože bílkoviny z rostlin jsou mnohem prospěšnější pro naší fyziologii. Směšné je, že Američané konzumují asi dvakrát větší množství bílkovin než potřebují. Většina Američanů konzumuje asi polovinu potřebného množství vlákniny. Ale stále se mluví pouze o bílkovinách. Je to pouze kouzelná obchodní kampaň, která o bílkovinách mluví celá desetiletí. Otázka by neměla být kde vzít bílkoviny, ale měla by znít, odkud získáváte vlákninu? Během své kariéry jsem se nikdy nesetkal s případem nedostatku bílkovin. Nikdy jsem se nesetkal s nikým kdo by konzumoval normální množství kalorií a trpěl nedostatkem bílkovin. S tím se nesetkáte. Lidské mateřské mléko má nejnižší obsah bílkovin ze všech testovaných druhů. Je to potravina, která byla evolucí tvořena milióny let. Je to dokonalé jídlo pro lidská mláďata. Dokonalé jídlo, nejnižší obsah bílkovin mezi savci. Ukazuje to potřebné množství bílkovin — Nižší než- Cokoliv. Nižší než co například. – Než krysí mléko, opičí mléko- – Vážně? – Oslí mléko, jakékoli mléko, které bylo kdy testováno.

– Často to slyšíte od kulturistů. Potřebuju kuře nebo potřebuju rybu, abych byl silný, abych nabral svalovinu. To je naprostý nesmysl. Největší a nejsilnější suchozemská zvířata na naší planetě jsou býložravci. Největší a nejsilnější zvířata jsou všechna býložravá.

– Když přijmeme lidi, kteří jsou na masožravé stravě a změníme jim stravu na rostlinnou, vždy sledujeme co jedí. Příjem vitamínů se zvýší, celková výživa se dramaticky zlepší. Tito samí lidé mají na počátku starosti: „Budu na rostlinné stravě přijímat dostatek potřebných živin?“ Pravdou je, že dostatek potřebných živin nepřijímali jako masožrouti. A na rostlinné stravě získáte dramaticky lepší výživu.

– Pro průměrného muže jako jsem já sám, je nutných asi 56 gramů bílkovin za den, to je optimální. Pravděpodobně ve skutečnosti potřebuji něco mezi 30 a 40 gramy. Strava, která má vysoký obsah živočišných bílkovin stojí za cukrovkou, za onemocněními srdce, za rakovinou, za nemocemi, které každý den léčím. – Ale je pravý opak toho, co tvrdí veškeré moderní vysoko-bílkovinové diety. Potraviny, které konzumujete určují jaké bakterie budou žít ve vašich střevech. Když každý den jíte těla zvířat, vytváříte bakterie, které pojídají karnitin. Tyto bakterie přeměňují karnitin na molekuly zvané trimethylamin. Játra je pak přemění na oxid trimethylaminu. Tahle molekula pochází z pekla. Tahle molekula zapříčiní vznik nánosů cholesterolu na stěnách cév. Lidé, kteří konzumují stravu založenou na mase si zadělávají na tělo plné nánosů cholesterolu. Mohou na této dietě zhubnut a to je dobře, ale co se děje uvnitř vašich tepen, drazí paleo přátelé? Děje se to, že se zvětšují nánosy cholesterolu a to je ten důvod proč lidé v posilovnách umírají ve 39. Ale byl štíhlý a vypadal tak dobře. Ale kam se poděl všechen ten cholesterol? Je usazený na stěnách vašich cév. Věřím, že lidé na téhle paleo stravě si zadělávají na epidemii ucpaných tepen, rakoviny tlustého střeva, a autoimunitních onemocnění. Tohle není zdravá strava. Nejsme masožraví lidoopi.

– Veškeré nemoci, o kterých jsem se dovídal, byly způsobeny nevhodnou stravou pro naše tělo. Co by se stalo, kdybychom se začali stravovat tak jak bychom měli? Data jsou jednoznačná. Můžeme zastavit a zvrátit srdeční onemocnění pomocí rostlinné stravy. Z vědeckého hlediska – pozoroval jsem to na vlastních pacientech. – Lidé, kteří začnou konzumovat nízkotučnou rostlinnou stravu, mohou zvrátit svá srdeční onemocnění. To doslova znamená, že pozorujeme jak mizí nánosy cholesterolu. Pacienti nevěřili, že se to může stát.

– Mé zkušenosti s pacienty a samotné studie ukazují, že jakmile lidé přejdou na čistě rostlinnou stravu, hladina cholesterolu klesá během několika dnů. A kdybyste se podívali na krevní testy po několika týdnech, uvidíte dramatické zlepšení.

– Ano, všechna čísla vám vyjdou skvěle během týdne nebo dvou. Cholesterol vám může ohromně spadnout. Popravdě, pokud berete léky na vysoký tlak, lékař by mohl být nucen vám je vzít, aby vám tlak neklesl příliš nízko. Léky plus strava mohou fungovat příliš dobře. Vedlejší efekt rostlinné stravy je, že nemusíte brát léky.

– V převratné studii publikované Dr. Esselstynem, byli pozorováni pacienti trpící kardiovaskulárními onemocněními. 99,4 % z nich se díky přechodu na rostlinnou stravu vyhnulo srdečním příhodám. – Protože se nejedná pouze o onemocnění srdce. Jde taky o vysoký tlak, o cukrovku, o mrtvice, o infarkty, o několik autoimunitních onemocnění, o lupus, astma, Gastroezofageální reflux, osteoporózu. Existuje velké množství nemocí ovlivněných stravou. Dokonce i revmatická artritida. Je to vzrušující, pozorovat ty chudáky, absolutně ochromené revmatickou artritidou přecházet na rostlinnou stravu. Poté se mohou zbavit svých léků.

– Chtěl jsem se spojit s Jane Chapmanovou, která trpěla těžkou osteoartritidou. Nemohl jsem uvěřit tomu, co jsem viděl pouze po pár týdnech půstu a změny stravování. – Je úžasné tě takhle vidět- – Ano. Já vím. – Pouze po několika týdnech. – Ano, dostala jsem se od chodítka a potřeby asistence s vozíkem na letišti k procházkám po ulici, užívání si čerstvého vzduchu a slunce. Trvalo to pouze dva týdny, abych se zbavila všech léků, abych pocítila jak z těla mizí záněty. Pohybování se mnohem zjednodušilo. Velice rychle nastala spousta uzdravování, jen tím, že jsem dělala správné věci pro své tělo.

– Když užíváte na nemoci léky, máte prášek na cholesterol, jiný druh si musíte vzít na vysoký tlak, jiný prášek na cukrovku. Ale stravou, rostlinnou stravou léčíte všechny tyhle nemoci. Strava všechny léky předčí. – Tato strava má dalekosáhlejší dopad než pouze na jedince. Pokud bychom vymýtili pouze onemocnění srdce, ušetřili bychom ve Spojených Státech 48 triliónů dolarů. Což je trojnásobek HDP Spojených Států.

– Kvůli nemocem jako je vysoký tlak, nemusíte brát léky do konce života a být nemocní navždy. Můžete žít takovým způsobem, že dáte svému tělu šanci se opravdu vyléčit. Vzali jsme 174 pacientů s vysokým tlakem a všem 174 jsme dokázali snížit jejich tlak tak, že už neměli potřebu dále brát léky.

– U zánětlivých onemocnění střev jako je Crohnova choroba byly nejlepší výsledky dosaženy pomocí rostlinné stravy. U roztroušené sklerózy byly opět nejlepší výsledky v porovnání s jakoukoli jinou léčebnou intervencí dosaženy pomocí rostlinné stravy. – Můžeme pozorovat, že s každým postupným snížením živočišných produktů, se lidé dožívají více let, mají méně onemocnění srdce, mají méně rakoviny, mají méně cukrovky.

– Ve skutečnosti můžeme vzít lidské buňky s rakovinou dát je do Petriho misky, přidat krev člověka na veganské stravě a získáme 72% potlačení bujení rakoviny prostaty in vitro. To samé chtěli vyzkoušet s ženami a rakovinou prsu. Řekli: „Podívejme se, co dokáže rostlinná strava.“ Pouze po dvou týdnech se jejich těla vyčistila. Dáte kapku jejich krve na buňky rakoviny, a můžete tím vyčistit celou misku. A to pouze po dvou týdnech zdravého stravování. Můžeme si položit otázku jakou krev chceme v našich tělech?

– Pocházím z průmyslového prostředí a prostředí systémového inženýrství. Taková byla dlouho dráha mé kariéry. Než jsem dostala rakovinu štítné žlázy a všechno se změnilo. Rozhodla jsem se, že chci zkusit alternativní metody léčby raději než jít na operaci odstranění štítné žlázy, což by znamenalo, že už bych brala léky do konce života. To jsem nechtěla. Začínala jsem se učit o rostlinné stravě, jak může vyléčit tělo a kolik lidí vyléčila. Okamžitě jsem začala s celistvou rostlinnou stravou. Po roce byla rakovina kompletně pryč. Má štítná žláza se zmenšila na normální velikost a všechno bylo v pořádku. – Bylo těžké tomu uvěřit. Nemohlo se to dít jen díky zdravější stravě, ve které třeba nebyl cukr? Ale pak jsem zjistil, že doktor Walter Kempner z Dukeovy Univerzity ve 40. letech léčil některé z největších zabijáků v podobě nemocí pouhou stravou. Tato strava byla nejen striktně rostlinná, ale skládala se z bílé rýže, ovoce a stolního cukru.

– A tak léčil cukrovku, léčil maligní vysoký tlak, léčil srdeční onemocnění, léčil komplikace způsobené cukrovkou jako diabetickou slepotu. Tihle lidé, kteří byli v podstatě na smrtelné posteli, k němu šli, a museli jíst v podstatě cukr. Byla to hrozná dieta, ale byla striktně rostlinná.

– Jestliže tu tahle informace by už od 40. let, proč o tom všichni lékaři nevědí?

– Na medicíně nás neučí o tom, jakou moc má strava. Nikoho neučí o tom, že změny v našem stravování jsou ty nejlepší způsoby, kterými určujeme svůj osud. Strava může trumfnout genetiku.

– Proč vám tohle neříká váš doktor? Pravděpodobně se o tom nikdy neučil. Dokonce existuje zákon, podle kterého se mají lékaři dostavit na sedm hodin vzdělávání o výživě každých pár let. Aby měli trochu přehled. A kdo se proti tomu postavil? Kalifornská Zdravotnická Asociace. Postavili se proti tomu jak skupiny praktických lékařů tak skupiny chirurgů.

– Je to sedm hodin, to je hodně. I když je to rozloženo do čtyřletého období. – Takže lékaři nejsou jen neutrální, ale aktivně bojují proti nutričnímu vzdělávání.

– Ironie je, že když pacienti přijdou k lékaři s dotazem, předpokládají, že lékař o výživě něco ví. A tak je to celkem pohroma, že lékaři nezískali žádné nutriční vzdělání. – Proč o tom tedy neslyšíme alespoň od dietologů, když je výživa jejich obor? Ukázalo se, že Americká Nutriční a Dietetická Asociace vydává tabulky s informacemi o výživě, které sepisují samotné živočišné průmysly. Tyto průmysly platí 20 tisíc dolarů (455 tisíc Kč) za každou stránku s fakty a samy jejich část píší. Takže získáváte informace o vejcích od vaječného průmyslu. O jehněčím od průmyslu zpracovávajícího jehňata. Je to stejné jako bychom se učili o prospěšnosti kouření od tabákového průmyslu.

– O konzumaci masa přemýšlím trochu jako o kouření. Je to ruská ruleta. Nemusíte dostat cukrovku, ale vaše šance, že ji mít budete, je asi 1 ze 3. Nemusíte onemocnět rakovinou, ale vaše šance, pokud jste muž, je asi 1 ze 2, pokud jste žena, 1 ze 3. Šance, že budete přibírat je 2 ze 3. Vše není o stravě, ale většina ano. Ta nejlepší věc, kterou můžete udělat, abyste se ujistili, že se zbavíte těch kulek ze zásobníku a neriskovali se svým zdravím, je, že vyřadíte živočišné produkty ze své stravy a budete jíst zdravě.

– Na Sv. Valentýna jsem se rozhodl stát se veganem a vzdát se tak všeho masa. Na to jsem nikdy ve svém životě nepomyslel. Ale slyšel jsem, jak jsou lidé na veganské stravě úspěšní. Tak jsem se vzdal všech živočišných produktů. Shodil jsem přes 13 kilo. Beru teď polovinu léků. Musím teď brát jen poloviční dávku inzulínu a teď do toho jdu na plno. Zbavím se toho všeho. Za posledních šest týdnů se nám narodila 3 vnoučata. A můj ošklivej ksicht tady zůstane a uvidí je maturovat a promovat. Budu u všeho.

– Mé poslání je informovat všechny o tom, že nemusí trpět cukrovkou nebo rakovinou a srdečními chorobami, jen kvůli tomu, že to měl někdo z rodiny nebo protože jim to říkají doktoři. Může se stát něco jiného. Můžete vzít své zdraví do vlastních rukou a mít pozitivní výsledky stejně jako já. Důvodem, proč jsem tomu tak oddaná je má babička, která měla cukrovku. A já nevěděla to, co vím teď o vyléčení těla. Kdybych to věděla, myslím, že mohla žít alespoň a několik let déle. Takže na její počest dělám to, co dělám. Protože můžu zachránit babičku někoho jiného. Nebo zachráním tetu, strýčka, otce od toho všeho. Takže, takže jsem nadšená, že mohu tohle šířit. – Ohromně se rozšiřující hnutí elitních sportovců používá veganskou stravu na léčbu zranění, urychlení zotavování a zlepšení výkonu.

– Než jsem se stal veganem, zvedal jsem na benchpressu 142 kilo tak pětkrát. Poté co jsem přešel na veganství, jsem začal zvedat 180, 190, 210 kilo. A říkal jsem si, bože, tohle je ohromný. Jsem vegan a mám na benchpresu 210 kilo. To je absurdní. Hned jak jsem se stal veganem, začal mi mizet zánět šlach. Síla v pravé ruce se začala vracet. Vysoký tlak šel dolů. Nemůžete být silní a zároveň uvnitř umírat. Pak nejste silní, ale slabí, opravdu slabí, protože zvenku vypadáte velcí a silní. Jo, jako velcí chlapi, ale vaše srdce volá o pomoc. Uvnitř umíráte.

– Dělám profesionálně parkour. Jsem dvojnásobný světový šampion ve Free-runningu. Nedávno jsem se dostal do soutěže Ninja Faktor, kde jsem kapitánem Týmu Evropa. Vyhráli jsme „USA proti světu“. Na něco jako je Ninja Faktor a parkour konkrétně opravdu musíte mít správný poměr síly a tělesné hmotnosti. Měl jsem na sobě masu, kterou jsem opravdu nepotřeboval. Když jsem se stal veganem shodil jsem 7,9 kilo. Stal jsem se hbitějším, zdatnějším, vytrvalejším. Mám o kousek víc mrštnosti, kterou jsem dřív neměl. Dalo mi to více síly. Díky veganství jste plní života. Jako sportovce vás to pozvedne na vyšší úroveň. Jsem 100% lepším atletem než jsem býval. Odemyká to novou kapitolu mého tréninku. Je za tím věda, je za tím zdraví a jsou za tím sportovci, kteří dokazují, že nemusíte jíst mrtvá zvířata, abyste byli zdraví a silní.

– Začal jsem cvičit, když mi bylo 47 let. A všechny svaly, které vidíte, jsem nabral jako vegan. Nabral jsem 7 kilo svaloviny. Tím, že jsem jedl jen rostlinnou stravu. Všechny bolesti v těle odešly, protože nekonzumuju žádné potraviny způsobující záněty. Žádné kyselotvorné živočišné produkty. Gorily, nosorožci a sloni, všichni mají svaly a sílu díky konzumaci rostlin. To samé dělám já. – Kvůli surfování cestuji kolem světa a vždy jsem byla schopná se najíst vegansky. Myslím, že když něco chcete, dokážete toho docílit. Nechci si vymýšlet výmluvy. Už nikdy bych nemohla nebýt vegankou, když už znám všechny ty výhody a jak se cítím na veganské stravě.

– Každý aspekt mého života se zlepšil, když jsem přešel na veganství. Cítím se lépe, podávám lepší výkony, lépe spím, mám více energie na děti, koncentrace v práci se zlepšila. Všechno se zlepšilo. Vyčistila se mi pleť. Za devět let, co takhle žiju, jsem se vyrýsoval. Můžu ti říct jen to, že jsem se cítil a stále cítím lépe než jsem se kdy cítil. S kamarádem, Jasonem Lesterem, jsme první lidé, kteří zvládli výzvu, která se nazývá EPIC5. Musíš zvládnout 5 ironmanů na pěti Havajských ostrovech. Ironman obsahuje 3,9km plavání, následovného 180km na kole a nakonec maraton – 42km běhu. Takže jsme zvládli 5 ironmanů za sebou na pěti různých ostrovech za méně než týden.

– To jste skoro umřeli, ne? – Ne, neumřeli. – Hádám, že musím položit tu slavnou otázku: „A odkud jste získali bílkoviny?“ – Z rostlin.

– Jako spousta lidí jsem i já hledal výmluvy, abych nemusel měnit své stravování, ale jakmile jsem to udělal, cítil jsem se osvobozeně. Během pár dnů jsem cítil jak mi krev v žilách teče s novou životní sílou. Během pár týdnů se kompletně přeměnilo mé tělo i má mysl. Nejen že jsem mohl na rostlinné stravě přežít, ale mohl jsem prosperovat. Poprvé za šest let jsem dokončil maraton. Trénoval jsem z poloviny tak jako dříve a překonal jsem svůj osobní rekord o 23 minut. O méně než měsíc později, jsem zdolal svého prvního ironmana. Přestože by mi mohla projít občasná konzumace malého množství masa nebo mléčných produktů, aniž bych pocítil negativní dopad na své zdraví, už bych nemohl vědomě podporovat průmysl, o kterém jsem věděl, že způsobuje tolik utrpení komunit, rodin a všeho života na naší planetě. Otevřel se mi nový svět a znovu se cítím úplně. Jsem propojen s vyšším poznáním toho, co je skutečné zdraví a vím, že skutečné zdraví nekončí mnou, ale začíná námi všemi.

– Pokud by lidé přešli na rostlinnou stravu, změny, které bychom viděli na našem individuálním zdraví, na národní zdravotní situaci, a na životním prostředí světa, ve kterém žijeme, by byly ohromné.

– V dnešní době můžete říct: „Tohle už jíst nebudu.“ „Je to jedna z věcí, které mohu osobně udělat, abych napomohl změně.“

– Pocítíte vyšší poznání obecné pohody a radosti, když víte, že neničíte své vlastní zdraví pokaždé, když se jdete najíst. Nepodporujete krutost a ničení planety Země.

– Nechci být úspěšný na úkor naší planety nebo čehokoli jiného. Přesto nejsem slabší, jsem silnější. To je krása téhle stravy. Když se změníte a provedete volby ve jménu většího dobra ostatních lidí, všechno se vám vrátí, prospíváte sobě a celému světu.

– Studie ukazují, že na této stravě nejenom přežijeme, ale i prosperujeme.

– Věřím, že je to skvělý způsob života. Nemusíme ubližovat jiným bytostem, zatímco můžeme být zdravější a šťastnější. Miluju to! Je to úžasný život.

– Nikdy jsem si nepomyslel, že bych se v tomto věku mohl cítit tak dobře a chci, aby se tak cítili všichni. Cítím se na 20 a to je mi skoro 50. – Nic nechutná tak dobře jako pocit zdraví.

– Volby, které každý den, den za dnem děláme ohledně jídla, nám mohou přinést skutečné, optimální zdraví, nejen individuálně, ale kolektivně jako lidstvu a planetě.

– Nebudeme žít navždy, ale když už žijeme, můžeme žít dobře. A já jako lékař bych tohle chtěl vidět.

– Kde je vůle, tam je i cesta. A tomu já věřím.